Гостиний двір передадуть у комунальну власність Києва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
гостинний двір

Київська міська державна адміністрація погодила проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України, підготовленого Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, щодо передачі будівлі Гостиного двору у власність територіальної громади м. Києва. Відповідний лист було направлено до Мінекономіки.

Як повідомила пресслужба КМДА, згідно з листом Мінекономіки, відповідні погодження мають надати також Фонд державного майна, Міністерство фінансів та Міністерство юстиції. Після погодження всіма суб’єктами проєкт розпорядження буде передано на розгляд Урядового комітету.

Також у столичній держадміністрації зазначили, що наразі приватні структури не припиняють спроб приватизувати будівлю Гостиного двору. Зокрема, ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація», яке суд зобов’язав повернути державі будівлю Гостинного двору, 21 вересня 2020 року звернулося до прем’єр-міністра України з пропозицією приватизувати цю будівлю з обіцянкою пристосувати частину площ під громадські та культурно-мистецькі об’єкти.

«Будівля Гостиного двору має бути передана до комунальної власності і використовуватись не частково, а виключно під розміщення соціальних і культурних об’єктів. Крапка. Не розумію, як взагалі у цього забудовника вистачає нахабності такі листи надсилати до Кабміну», – наголосив заступник голови КМДА Олександр Харченко.

В Департаменті охорони культурної спадщини вважають, що прийняття рішення про приватизацію вказаного об’єкта, безумовно, стане однією із причин його імовірної повної руйнації, оскільки перенесе проведення необхідних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт на невизначений період.