У Київській держадміністрації розказали, як забудовники можуть «хитрувати» на будівництві апартаментів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kvartyra2

Такий клас нерухомості, як апартаменти, з’явились на українському ринку відносно нещодавно. У пересічних громадян вони асоціюються з елітними квартирами, які мають панорамний вид з вікна і дизайнерський ремонт. Втім, ці об’єкти мають свою специфіку. Про це написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

За словами посадовця, насправді в апартаментів є низка особливостей, про які покупці такої нерухомості знають далеко не завжди, а саме:

- апартаменти – не житлова нерухомість. Вони можуть облаштовуватись у нежитлових приміщеннях, містобудівні умови та обмеження на які значно менш суворі, ніж до квартир;

- апартаменти частіше будують на територіях, не передбачених для житла. Буває, що такі приміщення взагалі розташовані на останніх поверхах офісних комплексів;

- не передбачаються і інфраструктурні вимоги до апартаментів – немає обов’язку забудовника забезпечити жителів дитсадочком, школою, лікарнею чи іншими соціальними об'єктами;

- апартаменти не можна зареєструвати як місце проживання, адже вони не належать до житлового фонду.

Забудовникам вигідно будувати апартаменти з огляду на простіші вимоги до такого виду нерухомості та дешевше спорудження.

«Для будівництва апартаментів у Департаменті містобудування та архітектури КМДА необхідно отримати містобудівні умови та обмеження на проєктування нежитлового приміщення, як правило, громадської забудови», - зазначив Юрій Тацій.

Він не заперечує, що купівля апартаментів замість квартири може мати свої переваги. Найголовніше – це зручне розташування, зазвичай в центрі міста. Однак залишаються і суттєві недоліки такого виду житла, як от, висока вартість комунальних послуг, відсутність соціальної інфраструктури поряд та неможливість «прописатися» у приміщенні.

«До того ж сумнівне розміщення таких об'єктів: вони часто будуються у комунально-складських зонах, які за санітарними нормами не підходять для проживання людей. Тому добре зважте всі за та проти, перш ніж вкладати кошти у придбання апартаментів», - резюмував посадовець.