Для захисту історичної архітектури міст розробили новий законопроєкт

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
story

Міністерство культури та інформаційної політики України направив до Державної регуляторної служби законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження традиційного характеру середовища та протидії хаотичній забудові».

Про це написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

За словами посадовця, розроблений законопроєкт передбачає врегулювання забудови історичного ареалу міст, посилення охорони архітектурних пам’яток та підвищення штрафів за пошкодження, нанесені об’єктам культурної спадщини.

«Основне нововведення – запровадження єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якої забезпечуватиметься відкритий доступ до інформації у сфері культурної спадщини, зокрема, можливість сплачувати штрафи та отримувати результати деяких адміністративних послуг. Впровадження цієї системи важливе з огляду на те, що сьогодні 90% інформації про пам’ятки культури зберігається на паперових носіях і не можуть бути використані у містобудівних чи земельних кадастрах», - написав посадовець.

Також Юрій Тацій вказав, які ще зміни відбудуться у містобудівній сфері завдяки прийняттю цього законопроєкту:

- Буде створений центральний орган виконавчої влади, який буде здійснювати оцінку проєктів реставрації та будівництва на об’єктах культурної спадщини.

- Така оцінка буде включена у перелік обов’язкових документів, які необхідні заявнику для проведення будівельних робіт в межах охоронних зон пам’яток.

- Введення кримінальної відповідальності за самочинне будівництво в історичному ареалі, яке карається штрафом 60-70 тисяч неоподатковуваних мінімумів громадян (1 – 1,1 мільйона гривень).

- Впроваджуватимуться чіткі нормативи до встановлення меж територій пам’ятки, історичного ареалу та охоронних зон, які обов’язково мають враховуватись у земельному та містобудівному кадастрах.