Суд зобов'язав забудовника виплатити моральну компенсацію за затримку будівництва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-11-20_18-46-00

Вперше в Україні Верховний суд зобов'язав забудовника виплатити інвестору моральну компенсацію у розмірі 350 тисяч гривень за затримку строків введення в експлуатацію житлового будинку. Про це повідомила пресслужба Верховного суду на його офіційній сторінці у Facebook.

У суді зазначили, що донедавна інвестори у таких випадках не могли стягнути із забудовника моральної шкоди, оскільки в договорах, як правило, не передбачають відповідальності за подібні порушення.

"Нещодавно Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду розглянув справу про стягнення із забудовника моральної шкоди за те, що він несвоєчасно здав житло в експлуатацію, та скасував попередні рішення, якими було відмовлено у задоволенні позову", - йдеться у повідомленні.

Колегія суддів КЦС ВС врахувала правову позицію Великої Палати ВС, висловлену в постанові від 1 вересня 2020 року у справі № 216/3521/16-ц, та вказала, що попри відсутність у договорі застереження про відшкодування моральної шкоди таке відшкодування може бути стягнуто на підставі Закону України «Про захист прав споживачів».

Пресслужба суду також оприлюднила сюжет телеканалу "Україна 24", з якого стало відомом, що мова йде про столичний ЖК "Родинний затишок" від забудовника ТОВ "Кепітал Ріелті". Його будівництво почалося в 2010 році і мало закінчитись ще в 2014 році.