Верховний суд заборонив одноосібне відключення квартири від центрального опалення

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
VSU

Верховний суд України заборонив українцям одноосібно відключати квартири від централізованого опалення і переходити на індивідуальне. Відключати від централізованого опалення можна лише весь будинок одразу.

Таку постанову Верховний суд України ухвалив 5 листопада у справі №229/4116/17.

Згідно з матеріалами справи, одному з мешканців багатоповерхівки м. Дружківка Донецької області місцева міськрада відмовила у відключенні його квартири від мереж центрального опалення та влаштування індивідуального опалення житлового приміщення. Ситуація сталася ще в 2017 році, але в підсумку пройшла всі інстанції і дійшла до Верховного суду.

Судді Верховного суду постановили, що дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення та теплопостачання може бути видано тільки за умови відключення цілого житлового будинку. Таке рішення підкріплюється копією протоколу Загальних зборів мешканців про створення ініціативної групи щодо вирішення питання відключення від опалення та гарячого водопостачання.

«Суд апеляційної інстанції дійшов до правильного висновку про відсутність передбачених діючим законодавством підстав для надання дозволу на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання окремої квартири та влаштування індивідуальної системи теплопостачання, оскільки в матеріалах справи відсутні докази отримання позивачем згоди всіх споживачів (мешканців) житлового будинку на відключення його від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, відсутня схема теплопостачання для забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання житлового дому», - йдеться в судовому рышенні.

Таким чином, згідно рішенню суду, тільки більшістю голосів мешканці будинку можуть вирішити облаштувати систему індивідуального або автономного опалення.