Експерт: у 2021 році кількість споруджуваних житлових об'єктів може скоротитися на 30%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-09-08_13-04-40-1024x808

У 2021 році кількість об'єктів житлової нерухомості, які будуються в столичному регіоні, може скоротитися на 30%.

Про це повідомила Вікторія Погасий, директор по маркетингу житлового комплексу BASA City.

За її словами, через незавершеність реформи містобудівної діяльності, економічної невизначеності, на ринку зберігається досить хитка ситуація.

«Забудовники не поспішають виводити нові проекти, особливо це стосується об'єктів економ-класу, попит на які продовжує знижуватися. Тому цілком ймовірно, що в 2021 році кількість нових об'єктів на ринку, в порівнянні з 2020 роком, може скоротитися як мінімум на 1/3», - вважає експерт.

Вікторія Погасий зазначила, що скорочення обсягів будівництва призведе до того, що попит і пропозиція досягнуть свого балансу, а в окремих сегментах, наприклад, об'єктах підвищеної комфортності (нових форматів житла), попит може перевищити пропозицію на 10-15%.

«У 2021 році попит переважно буде сконцентрований на об'єктах нових якісних форматів житла, будівництво яких розраховано на 3-7 років з поетапним будівництвом 2-3 пускових черг, і в яких вже практично завершено будівництво першої черги», - розповіла вона.

За даними експерта, у житловому комплексі, який добре себе зарекомендував, різниця в ціні квартири в новій черзі, будівництво якої тільки починається, в порівнянні з чергою, будівництво якої близьке до завершення, складає в середньому 20-25%. При цьому вона акцентувала увагу, що найчастіше створення основних об'єктів інфраструктури забудовники планують саме в 2-й і 3-й чергах.

«Не варто забувати, що інвестування в житло нових черг житлових комплексів, що відмінно себе зарекомендували, є фінансово вигідним для покупця, при цьому ризики інвестування на котловані значно знижені», - підкреслила вона.

На думку Вікторії Погасий, в 2021 році надійність вкладень в первинних ринок буде визначатися 3 головними факторами: нової бізнес-моделлю забудовника, яка полягає в акумулюванні до 40-60% коштів для будівництва конкретного ЖК, якістю будівництва і реалізованої концепцією об'єкта, а також наявністю вже побудованих черг в інвестованих ЖК.

«У 2021 році очікується, що найбільшою популярністю будуть користуватися об'єкти нових форматів «місто в місті», багатофункціональні ЖК в Києві, nature friendly-комплекси в найближчому передмісті столиці. У таких об'єктах забудовники націлені створити самодостатній інфраструктурний комплекс, що задовольняє потреби найвимогливішого покупця. У таких ЖК концептуальне облаштування території займає до 1/3 всього забудовується ділянки, що створює комфортне, з великими можливостями, середовище для життя і відпочинку. Крім цього важливу особливість і конкурентною перевагою таких житлових комплексів варто вважати наявність поблизу природних рекреаційних зон (озера, ліси) і хорошої транспортної розв'язки», - зазначила експерт.

Що стосується вартості квартир у 2021 році, Вікторія Погасий допускає, що цінова політика забудовників навряд чи буде однорідною. На її думку, найбільше зростання - до 15% - може бути зафіксований в об'єктах підвищеної комфортності, так як висока ймовірність того, що собівартість будівництва таких об'єктів може збільшиться за рахунок зростання вартості будівельних матеріалів та часткової реконцепції об'єктів, спрямованої на підвищення комфортності споруджуваного об'єкта.

«На первинному ринку продовжиться тенденція перерозподілу попиту в бік більш якісного житла. Об'єкти економ-класу продовжать втрачати покупців, тому ймовірно, що в майбутньому році зростання гривневих цін в цьому сегменті не перевищить 3-5%, що значно нижче інфляційного економічного прогнозу», - сказала вона.

Експерт нагадала, що в держбюджеті на 2021 рік рівень інфляції прогнозується на рівні 7,3%.

«Можна сказати, що в 2021 році при фактичному зростанні гривневих цін на найдешевше житло, реальна ж вартість таких квартир продовжить знижуватися», - підсумувала Вікторія Погасий.