Темпи введення в експлуатацію українського житла уповільнилися

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
novoselie

За перше півріччя 2020 року в Києві було офіційно введено в експлуатацію майже вдвічі менше житла в багатоквартирних будинках, ніж рік тому. Такі дані навів Національний банк України у звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року.

Зниження темпів введення в експлуатацію житла Нацбанк пов’язує передусім з ускладненням процесу отримання сертифіката про введення в експлуатацію через складну та тривалу реформу ДАБІ.

При цьому в НБУ зазначають, що загалом в Україні (крім Києва) падіння було значно меншим – на 5.2%, оскільки за регіональними органами будконтролю залишився обмежений функціонал, який дає змогу видавати дозвільну документацію для забудови, розрахованої до 400 осіб, що переважає в регіонах. Проте уповільнення темпів приросту пропозиції житла – не лише статистичний ефект реформи.

«Пандемія та пов’язані з нею карантинні обмеження мали помітний вплив на будівництво. За даними опитування НБУ, в ІІІ кварталі поточного року баланс оцінок будівельниками власного фінансового стану значно погіршився порівняно з попереднім роком. Але відносно попереднього кварталу настрої все ж поліпшились у понад два рази», - йдеться в звіті НБУ.

Житлові площі, на будівництво яких видано дозволи, теж помітно скоротилися: більш ніж на третину в Україні та майже в сім разів у Києві. Аналітики НБУ вважають, що це також є ефектом тривалого процесу реформування контрольного органу. Галузь повільно оговтується від карантинного шоку і будівельна активність має надалі відновитися. Проте на нову пропозицію житла може вплинути зволікання із видачею нових дозволів на будівництво.