Закінчення новобудов вигідніше відкласти до 2021 року через скасування пайових внесків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вже з першого дня нового 2021 року пайова участь у розвиток інфраструктури населеного пункту буде скасована. Впродовж 2020 року діє перехідний період, який передбачає сплату внеску лише грошовими коштами і у меншому відсотковому обсязі.

Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА та начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій пояснив, як діяти забудовнику, який почав будівництво минулого року чи у 2020 році, а вводити будівлю в експлуатацію буде вже в 2021 році.

За словами посадовця, у такому разі пайова участь також скасовується.

«Згідно із частиною 3 Перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» забудовник зобов’язаний протягом 10 днів після початку будівництва звернутись до відповідного органу місцевого самоврядування із заявою про визначення розміру пайової участі. Однак цей внесок все одно має бути сплачений після завершення будівництва та перед введенням споруди в експлуатацію. Відповідно, якщо це відбудеться 2021 року, то забудовник звільняється від виплачування пайової участі», - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Юрій Тацій нагадав, що до кінця 2020 року забудовник зобов'язаний робити пайовий внесок у розмірі 4% від вартості будівництва нежитлової будівлі та 2% від вартості житлової.