Активність на ринку житла поступово відновлюється

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-12-27_16-08-07

Після стрімкого падіння в ІІ кварталі цього року майже на третину в річному вимірі попит на нерухомість почав поволі зростати. У ІІІ кварталі 2020 року вже було укладено на 2.8% більше угод купівлі-продажу житла, ніж рік тому – відкладений попит поступово реалізується. Такі дані навів Національний банк України у звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року.

За даними українського центробанку, з початку карантину в Києві було виставлено на продаж близько півсотні житлових комплексів (+11% р/р) – і це попри тимчасове зниження попиту на піку карантинних обмежень та обмежену роль іпотеки на ринку житла.

«Висхідний тренд попиту обумовлений з-поміж іншого зростанням доступності житла, яка за десятиліття збільшилася більш ніж у два рази», - йдеться в звіті.

У Нацбанку вказують на те, що за рік майже не змінився показник Priceto-income, який розраховується за формулою: «ціна кв. м на первинному ринку нерухомості × стандартизована площа квартири (70 кв. м) / середня річна заробітна плата для домогосподарства після сплати податків». Фахівці НБУ це пояснюють тим, що темпи зростання номінальних доходів населення та цін на житло були майже тотожними.

У той же час в НБУ констатували зростання показника Price-to-rent, який розраховується за формулою: «ціна купівлі кв. м на первинному ринку нерухомості / річна ціна оренди кв. м». Аналітики Нацбанку пов’язують це з тим, що ціна оренди житла росла більш повільно, ніж його вартість.