Для позичальників змінили умови реструктуризації іпотечних кредитів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-12-30_13-31-29

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у листопаді 2020 року ініціював низку змін до умов програми реструктуризації, що зробить її ще більш економічно вигідною для позичальників, які мають кредит, забезпечений іпотекою, – будинком, квартирою чи іншою нерухомістю. Відповідне рішення було прийняте виконавчою дирекцією Фонду та зареєстроване Міністерством юстиції України. Зміни набудуть чинності після оприлюднення рішення на сторінках офіційних видань.

«Ми запропонували всім боржникам за іпотеками, фізичним особам, провести реструктуризацію боргів і навіть адаптували нашу програму до ситуації з банком «АРКАДА». Зокрема, ми подовжили можливі строки реструктуризації, а також зменшили авансовий внесок до 5% за кредитами, забезпеченими майновими правами на майбутнє житло», - розповіла заступник директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

Серед основних змін до «Положення про порядок проведення реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб (крім фізичних осіб – підприємців) за кредитними договорами, виконання зобов’язань за якими забезпечене іпотекою, перед банками, процедура ліквідації яких здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб», зокрема, такі:

- подовження періоду реструктуризації на строк до 7 років;

- можливість збільшити забезпечення кредитного зобов’язання при проведенні реструктуризації за рахунок прийняття у забезпечення додаткового нерухомого майна;

- неустойка, право на яку виникло до проведення реструктуризації, не застосовується при погашенні боргу за кредитним договором;

- диференційований підхід до розміру авансового платежу при проведенні реструктуризації в залежності від виду майна, яке є предметом іпотеки. Зокрема, для майнових прав на нерухомість, в тому числі в недобудовах, він становитиме 5%;

- можливість проведення реструктуризації на період, що перевищує строк ліквідації банку, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» від 13 травня 2020 року № 590-IX;

- встановлення розміру мінімального платежу на період реструктуризації – 2000 грн;

- конкретизація питання щодо строків продажу прав вимоги за кредитами, які є реструктуризованими, протягом завершення процедури ліквідації банку.

Раніше Фонд повідомляв, що майже 200 позичальників АТ АКБ «АРКАДА» уже висловили бажання скористатися програмою реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб. «Ми запрошуємо й інших сумлінних позичальників, які мають іпотечний кредит і дбають про свою репутацію, взяти участь у програмі реструктуризації та використати надані нею можливості. Адже скориставшись цією програмою, боржник матиме можливість значно знизити фінансове навантаження та зберегти свою позитивну кредитну історію», - зазначили в Фонді.

У Фонді нагадали, що скористатися умовами реструктуризації можуть усі фізичні особи – позичальники банків, які ліквідуються Фондом (крім фізичних осіб-підприємців), в тому числі клієнти банку «АРКАДА», які мають заборгованість за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою.