Власник будинку тепер автоматично отримуватиме право на земельну ділянку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Рада

Верховна Рада України прийняла в цілому Закон щодо єдиної правової частки земельної ділянки та розташованого на ній об'єкта нерухомості. Даний акт встановлює автоматичний перехід прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ньому будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна.

Закон передбачає низку випадків перехода права власності на нерухомий об’єкт та земельної ділянки під ним. Зокрема, в ньому вказується на те, що у випадку набуття права власності на об'єкт нерухомості (крім багатоквартирного будинку), що пов'язане з переходом права на частину земельної ділянки, то здійснюється виділення такої частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй кадастрового номера.

Також встановлюється обов’язок набувача права власності на будівлю, розташовану на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.