Проект землеустрою: як отримати

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
карта

Проекти землеустрою – це один з видів землевпорядної документації, який підлягає погодженню у Департаменті містобудування та архітектури КМДА.

Для чого потрібна ця документація та як її отримати, пояснив заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«Наразі найбільшу кількість документації із землеустрою у Києві готує Київський інститут земельних відносин (КІЗВ), якому Київською міською радою делеговані повноваження розроблення документації з інвентаризації земель державної та комунальної власності.

Однак пересічним громадянам та юридичним особам необхідно замовляти та розробляти як проекти землеустрою, так і технічну документацію з інвентаризації земель для оформлення права на земельну ділянку», - написав він.

Потреба у виготовленні такого документу виникає, коли:

- необхідно змінити цільове призначення землі;

- приватизувати земельну ділянку;

- сформувати ділянку для продажу, дарування, надання в оренду;

- встановити межі ділянки в натурі (наприклад, щоб встановити паркан) тощо.

Розробкою проектів землеустрою займаються спеціальні землевпорядні організації або сертифіковані інженери-землевпорядники (як самозайняті особи). Однак дуже часто виготовлені ними документи не отримують погодження у Департаменті через їх недостовірність.

Тому перед наданням таких проектів обов’язково упевніться, що всі дані відповідають дійсності. Особливу увагу приділіть відповідності документу вимогам містобудівної документації (відповідність функціонального призначення ділянки, інженерне забезпечення території, дотримання історично-культурних вимог та інші планувальні обмеження).