Експерт: нова пільгова іпотека Уряду не призведе до кредитного буму

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Grusevitch1

Неймовірного зростання обсягів іпотечних кредитів завдяки новій урядовій програмі під 7% річних не очікується. Хоча в сукупності з успішним реформуванням будівельної галузі навіть невеликий обсяг додаткового фінансування однозначно пожвавить будівельний ринок. Про це написав голова правління The WALL-Ukraine Віталій Грусевич на своїй сторінці у Фейсбук.

Також  він зазначив, що минулого року кредитного буму не відбулось, хоча й суттєво знизилась відсоткова ставка кредитів.

«Як бачимо, проблема виявляється не у відсотковій ставці. У 2020 році банки не поспішали збільшувати свої кредитні портфелі через високі резерви НБУ та постійне зростання вимог до капіталу. Крім цього, кредитори продовжують мати слабкий захист на законодавчому рівні. Якби банки страхували свої ризики, то вони активніше давали б іпотеку», - вважає експерт.

На думку Віталія Грусевича, держава має обов’язково представити конструктивні рішення в питанні забезпечення достатньої рентабельності для банків, які мають намір брати участь у державних іпотечних програмах.

Голова правління The WALL-Ukraine нагадав, що минулого тижня під час проведення E-WALLution: «Міфи та реальність будівельної галузі 2021» учасники заходу детально обговорили поточну ситуацію на іпотечному ринку України:

«Сьогодні менше 10 банків в Україні готові кредитувати: тільки на 7 банків припадає 90% виданих іпотечних кредитів. Кредитування переважно спостерігається або за напрямком партнерських із забудовником програм, або введеної в експлуатацію нерухомості, яка вже по ціні вторинного ринку - вище на 25-60%. Кількість виданих за 2020 рік кредитів на первинному ринку також не додає оптимізму. Уявіть: всього 367 кредитів, з яких 337 кредитів видано Глобус Банком», - зазначає Віталій Грусевич.