Датчани можуть отримувати 20-річну іпотеку під 0%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2021-02-16_15-16-20

У Данії, яка є країною з найдовшою історією від’ємних ставок, пропонують власникам будинків 20-річні позики з фіксованою процентною ставкою, рівною нулю.

Про це порталу МЕтри повідомили у Конфедерації будівельників України.

«З початку цього року власникам датських будинків пропонується можливість встановити свою іпотечну процентну ставку на рівні нуля відсотків протягом двадцяти років. Такий сценарій розвитку потрібен і  Україні», - прокоментував Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Він підкреслив, що сьогодні громадяни потребують зручних умов для отримання іпотеки, адже саме це стане потужним поштовхом для подальшої роботи будівельної галузі.

За повідомленням Bloomberg, три банки планують укласти довгострокові угоди: Nordea Bank Abp почав пропонувати угоди з 5 січня і принаймні два інші банки заявили, що будуть робити те саме.

Данія виділяється у світовому контексті, оскільки країна жила з від’ємними ставками центрального банку довше, ніж будь-яка інша. У 2012 році Данія знизила курс центрального банку до нуля, щоб захистити свій курс відносно євро.  Відтоді датські позичальники користуються низькими іпотечними витратами.

Данія має так звану прохідну систему, при якій іпотечні кредити безпосередньо прив'язуються до покритих облігацій, що використовуються для фінансування позик.  Кредитори виступають посередниками між позичальниками та інвесторами, приносячи дохід за рахунок комісій, а не процентних ставок.

У серпні 2019 року третя за величиною фінансова установа країни Jyske Bank запропонувала десятирічні угоди з фіксованою ставкою за ціною -0,5 відсотка.  Це означало, що позичальникам потрібно буде повернути 99 500 з кожних 100 000 запозичених крон, якщо вони повністю виплатять позику в кінці терміну.

Totalkredit, підрозділ найбільшого іпотечного кредитора в Данії, Nykredit Realkredit A / S, заявляє, що також буде пропонувати 20-річні позики під 0%.

За словами Лізи Бергманн, головного економіста з питань житлового будівництва Nordea Kredi, облігації, що підтримують іпотечні кредити, можуть досягти рекордно високих цін.

У КБУ нагадали, що про міжнародний досвід впровадження іпотеки у країнах Європи буде йти мова на Другому Іпотечному Форумі, що відбудеться 18 березня 2021 року.