Рада директорів КБУ: Діалог із Міністром, важливі реформи та нові учасники

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
кбу

«Будувати потрібно починати легко» - саме це стало ключовим гасло засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України, що відбулося 17 лютого в онлайн та офлайн форматах.

На засіданні були присутні: Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов; Голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування при Президентові України, Заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк; Заступник голови Державної регуляторної служби України Олег Мірошниченко; Голова Української фінансової житлової компанії Василь Шкураков.

Президент КБУ Лев Парцхаладзе відкрив засідання та окреслив ключові питання для обговорення:

  • реформування ДАБІ;

  • іпотечне кредитування;

  • підключення об'єктів до зовнішніх мереж;

  • схвалення Урядом концепції застосування ВІМ-технологій.


Про ДАБІ

За словами Лева Парцхаладзе, сьогодні найгострішою проблемою для будівельної галузі є корупція в системі держархбудконтролю.

«Лише після того, коли ми спільно вирішимо це питання - збільшиться довіра споживача до будівельної галузі, поліпшиться загалом комфорт для громадян та інвестиційний клімат у країні», - наголосив Президент КБУ.

За його словами, профільний Міністр Олексій Чернишов тримає це питання на контролі, постійно знаходиться в діалозі з представниками будівельної галузі та має чіткий план дій для завершення даної реформи.

Своїм баченням стосовно реалізації містобудівної реформи, про зроблені та майбутні кроки Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов поділився з членами Конфедерації будівельників України.

«Моя особиста мета, як міністра, створити сприятливі умови, що дозволить в найближчі роки подвоїти розмір залучених інвестицій в галузі будівництва. Держава має стимулювати розвиток бізнесу, допомагати йому, а не чинити перепони. Ринок має бути прозорим, а контроль зрозумілим, – наголосив Олексій Чернишов. – Показник успіху реформи – це розмір, капітал, який ми таким чином зможемо залучити в цю галузь. На жаль, станом на сьогодні в житлове будівництво інвестицій практично нема. Ніхто не хоче заходити на ринок з непрозорими та незрозумілими умовами роботи».

Про прийняття концепції впровадження ВІМ-технології

Заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк приєдналась до обговорення та зазначила: «Уряд прийняв концепцію впровадження ВІМ-технології в Україні! Нарешті ми матимемо сучасне будівництво не лише у мріях. Мова йде про віртуальне зведення об'єкта, що реалізовується задовго до фактичного. Такі технології використовує весь прогресивний світ, бо вони підвищують  безпеку, моделюють і прогнозують потенційні впливи усіх можливих факторів на кожному етапі будівництва».

Про приєднання до мереж

Голова Наглядової ради ПрАТ "Луцьксантехмонтаж № 536" Чорнуха Віктор підняв питання про проблемну сторону Закону України про приєднання до електромереж.

«Зараз зареєстрований законопроект 5009. Він може виправити ситуацію по підключенню до електромереж»- зазначила Олена Шуляк

Віце-президент КБУ Дмитро Ісаєнко приєднався до обговорення та наголосив: «Питання зовнішніх мереж потрібно вирішувати. Для всіх монополістів буде єдина ставка по підключенню до всіх мереж. Кожному забудовнику буде однакова ставка, це буде справедливо».

Про іпотеку

Голова держкомпанії «Укрфінжитло» Василь Шкураков розповів про нові механізми іпотечного кредитування.

«Основним індикатором розвитку будівельної галузі в житловому ринку є рівень іпотечних кредитів по відношенню до ВВП. На жаль, в Україні цей показник дуже низький. Це свідчить про те, що галузь житла має значні передумови до розвитку, потреба шалена. Сьогодні іпотека не дозволяє залучити фінанси і направити їх в розвиток житлової галузі. Місія компанії- знайти плече між державою, забудовниками та громадянами»,- зазначив він.

Сергій Мамедов, голова правління банку «Глобус» також долучився до дискусії та висловив свою думку: «Проблема в тому, що ті умови, які наразі ставить Національний Банк- досить високі. Збільшення кредитування дозволить забудовникам більше будувати і попит, в свою чергу, також збільшиться. Треба фінансувати не тільки первинний ринок через фізичних осіб, а розробити пряме фінансування будівельної галузі. Разом з КБУ можливо працювати в цьому напрямі».

Також на засіданні:

  • обрали заступників Голови Ради директорів КБУ;

  • створили новий Комітет;

  • обрали регіональних представниів в Одеському, Волинському та Донецькому регіонах.


Сергія Мамедова обрали заступником Голови Ради директорів КБУ з питань банківської та фінансової діяльності.

«Основне завдання - це активізація кредитування»,- прокоментував він свою подальшу роботу в КБУ.

Заступником Голови Ради директорів та Головою Комітету з питань будівельної продукції став Сергій Пилипенко, генеральний директор ПБГ «Ковальська».

«Ми розуміємо всі проблеми та перспективи будівельної галузі. Метою створення Комітету будівельної продукції, я бачу об’єднання виробників, що є членами КБУ, розуміння актуальних проблем та пошук шляхів їх вирішення»,- поінформував він.

Тараса Лилика обрали заступником Голови Ради директорів КБУ з питань діяльності експертних організацій.

«Пріоритетом має стати відхід від частково корупційного, частково халатного формату експертизи на відповідність проєкту будівництва до вимог закону. І щоб напрацювати новий прозорий механізм надзвичайно цінним буде зібрати в КБУ коло експертних організацій», - підкреслив він.

«Відтепер регіональним представником КБУ у Волинській області є Андрій Разумовський, в Одеській – Петро Рябоконь, а Володимир Лук’яненко представлятиме КБУ на Донеччині», - розповів Олександр Ротов.