Київський житловий будинок зекономив 2,5 мільйона гривень на комунальних платежах

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
151261557_3554070244716387_47222230413432305_o

У Києві житловий будинок на Позняках зекономив 2,5 мільйона гривень на комунальних послугах завдяки енергоефективним заходам. Про це повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації з посиланням на Заступника голови КМДА Петра Пантелеєва.

«Київське ОСББ «Ващенка-5», що знаходиться за адресою вулиця Григорія Ващенка, 5 (Дарницький район) утричі зменшило нарахування опалення, провівши низку енергоефективних заходів. Ціна за опалення за січень у цьому будинку склала 13,9 грн/кв. м. Це майже утричі менше, ніж середньозважений тариф у Києві – 33 грн/кв. м», - йдеться у повідомленні.

В КМДА зазначили, що у 2017-2019 роках ОСББ взяло участь у програмі «70/30%». У будинку замінили двері та вікна на енергозберігаючі, реконструювали тепловий пункт, встановили вузли обліку теплової енергії. На ці роботи місто спрямувало 1,3 млн грн, а самі мешканці зібрали на енергоефективні заходи 973 тисячі гривень.

«За три роки економія склала майже 2,5 млн грн, тобто люди не лише вже повністю окупили вкладені кошти, але й вже суттєво економлять. Реконструкція теплового пункту та насосного обладнання окупилась за один рік. Вартість опалення у січні склала менше 13,9 гривні за квадратний метр», – зазначив представник КМДА.

Крім того, встановивши теплові насоси, люди кардинально зменшили вартість обігріву місць загального користування. За словами голови ОСББ Віталія Бондара, замість 10 грн/кв. м опалювального площі в коридорах і тамбурах тепер жителі сплачують близько 1 грн/кв. м.

У КМДА нагадали, що у Києві діє дві муніципальні програми співфінансування, за умовами яких місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт – «70/30%», що працює для ОСББ і ЖБК, та «Капремонти», що діє для так званих жеківських будинків.

«Людям лише необхідно зібратися на збори, прийняти рішення про те, які види робіт вони прагнуть виконати, та подати протокол. Загалом у Києві близько 600 будинків провели різні види енергоефективних робіт у рамках програм співфінансування. Комплекс енергоефективних робіт, таких як встановлення теплового пункту в будинку, заміна вікон та дверей, утеплення фасаду та інші роботи, здатні зменшити теплоспоживання й витрати на комунальні послуги на 30-50%», – зазначив Петро Пантелеєв.