Експерт: Популярність квартир з ремонтом може досягти 20-25% від усього обсягу житла, що зводиться

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2021-03-11_13-23-38

У перспективі 5 років популярність квартир з ремонтом може досягти 20-25% від усього обсягу житла, що зводиться.

Про це повідомив керівник проекту #READYDIM, ЖК «Метрополіс» Вадим Войсевіч.

Він звернув увагу на те, що в останні пару років українські забудовники все частіше орієнтуються на європейські тренди, де все нове житло здається з обробкою.

Вадим Войсевіч зазначив, що на даний момент популярність квартир з ремонтом становить близько 10% від усього споруджуваного обсягу. Але, в порівнянні з 2017 роком, затребуваність таких квартир збільшилася в середньому на 5%.

«Забудовники шукають оптимальне поєднання реалізованих квартир з повноцінним ремонтом, чистової й чорнової обробкою. На сьогоднішній день можна говорити про «комбінованому» підході девелоперів: в деяких проектах квартири зі 100-відсотковим ремонтом становлять близько 10-20% від загальної кількості, найчастіше - це цілі окремі секції», - розповів він.

На думку експерта, забудовники ретельно вивчають потреби покупців, шукають оптимальну ціну, при якій покупка квартири з ремонтом стане найбільш вигідною.

Вадим Войсевіч акцентував увагу на тому, що на сьогоднішній день середня вартість ремонту від забудовника в ЖК класів комфорт і комфорт + обходиться покупцеві від $ 450 до $ 650 за м2 (без меблів) і $ 800- $ 1250 за м2 (з меблями).

«У бізнес-класі ціна ремонту стартує від $ 1000-1250 за м2 і обмежена виключно побажаннями клієнта. «Коробкових», стандартних рішень в бізнес-класі просто немає», - розповів експерт.

Він також порівняв вартість ремонту від забудовника з ремонтом власними силами.

«Якщо ремонт нової квартири реалізується згідно з проектом і без переробок, то вартість ремонтних робіт від забудовника і своїми силами практично однакова. Якщо ж покупець з якихось причин зайнявся переробкою або «кустарними» роботами, то вартість ремонту може бути в 2-3 рази вище від того, що пропонують забудовники», - підкреслив Вадим Войсевіч.

На його думку, покупець, зацікавлений в ремонті від забудовника, уважно стежить за існуючими трендами і спектром послуг, що надаються. На сьогоднішній день, як розповів експерт, лише кілька компаній-забудовників можуть запропонувати покупцеві різні «пакети» ремонту, в залежності від використовуваних будматеріалів і виконуваних робіт.

«На даний момент покупцеві квартири дуже важливо мати вибір за якістю виконуваного ремонту від забудовника. Оптимальний варіант - це, умовно, 3 цінових пакета, наприклад, Standart, Comfort, Premium (без меблів і з меблями). При цьому також величезний інтерес покупця викликає опція по меблюванню й оснащення квартир технікою», - сказав він.

Експерт також нагадав, що за останні 2-3 роки первинний ринок житла переживає суттєве переформатування: великі забудовники все більше розвивають так звані «нові формати» житла категорій комфорт + і бізнес.

Серед найбільш популярних він виділив об'єкти форматів live-work-play, багатофункціональні житлові комплекси, Highlight-об'єкти бізнес-класу, еко-рест-комплекси, а також еко-сіті-комплекси.

«Однією з якісних характеристик об'єктів нових форматів є «еко-чистота» локації - наявність поблизу або на території ЖК рекреаційних зон. Крім цього, в об'єктах нових форматів, наприклад, еко-сіті-комплексах, створюється самодостатня внутрішня територія для дозвілля та відпочинку. Наприклад, це може бути зона барбекю, скалодром, місця для занять спортом, в тому числі універсальні майданчики для ігрових видів спорту, бігові і велодоріжки, дитячі майданчики і багато іншого», - зазначив експерт.

Важливими характеристиками об'єктів нових форматів Вадим Войсевіч вважає створення дизайнерських лобі та консьєрж-сервісу на перших поверхах, обладнання швидкісними якісними ліфтами, створення власної обслуговуючої компанії.

«Серед якісних переваг об'єктів нових форматів варто ще виділити панорамне скління, облаштування будинків вентильованими фасадами з керамогранитной плити, що служить відмінним захистом від перепаду температур, зберігають зовнішній вигляд будівлі і володіють енергозберігаючими властивостями», - підкреслив він.

На його думку, наступним кроком в розвитку первинного ринку житла стане поступовий перехід на створення повністю «готових» квартир для життя.

«Все частіше потенційні покупці цікавляться такою опцією, як квартира з ремонтом. Це пов'язано з тим, що купівельні вимоги до якості будівництва, функціональним особливостям, а також майбутнього комфорту ЖК значно підвищилися. Та й покупець все рідше налаштований витрачати зайві кошти і найголовніше - час на тривалий ремонт», - підсумував Вадим Войсевіч.