Близько 5 тисяч сімей зможуть скористатися «Доступною іпотекою 7%» у 2021 році

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
615760_406207349447998_1091284215_o

У 2021 році близько 5000 українських сімей зможуть скористатися Програмою «Доступна іпотека 7%». Плановий портфель іпотечних кредитів у цьому році складає 5 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України з посиланням на міністра фінансів Сергія Марченко.

«Програма «Доступна іпотека 7%» дозволить розблокувати іпотечне кредитування в країні, пожвавити іпотечний ринок, ринок будівництва житла і, в майбутньому, дасть поштовх для економічного розвитку. Розрахунково, близько 5000 сімей зможуть скористатися Програмою у 2021 році. Плановий портфель іпотечних кредитів у цьому році складає 5 млрд грн», –  сказав Міністр.

Як зазначили в міністерстві,  наразі у програмі «Доступна іпотека 7%» беруть участь 7 уповноважених банків, які діють через Фонд розвитку підприємництва (ФРП). На черзі підписання відповідних договорів з іще 12-ма банками, тобто їх перелік постійно оновлюється.

Механізм реалізації програми передбачає часткову компенсацію відсотків за іпотечними кредитами з боку держави – до максимально сприятливих для людей 7% річних. Також передбачено можливість використання кредитних гарантій Фонду в якості забезпечення для предметів іпотеки, що ще не введенні в експлуатацію.

«Програма буде діяти і в подальшому. Сьогодні ми розглядаємо трирічний період середньострокового бюджетного планування і закладання коштів на наступні періоди для того, щоб програма доступної іпотеки під 7% розвивалась. Ті, хто  візьмуть кредит у 2021-2022 роках мають чітку гарантію, що у рамках Державної програми «Доступна іпотека 7%» держава буде компенсувати до повного погашення кредиту», –  запевнив Сергій Марченко.

Мінфін вбачає глобальні завдання у розвитку доступної іпотеки. Це, зокрема, впровадження нових фінансових інструментів, стимулювання конкуренції серед надавачів фінансових послуг, що впливатиме на подальше зниження відсоткової ставки.