На Волині відбулося виїзне засідання Конфедерації будівельників

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
159709295_896265241126735_3935780341714489023_o

11 березня 2021 року відбулося виїзне засідання регіональних представників КБУ у Волинській області, на якому були обговорені актуальні питання будівельної галузі, поточна діяльність організації на території області та сформовано пріоритетні завдання на найближчий час.

Захід пройшов у будівельній столиці Волині - місті Луцьк, за участі членів КБУ, представників Мінрегіону, ДАБІ, народних депутатів, представників громадськості та ЗМІ.

Президент КБУ Лев Парцхаладзе відкрив засідання та привітав всіх присутніх:  “Вітаю всіх на виїзному засіданні регіональних  представників КБУ! Сьогодні ми недарма зібрались у Луцьку, адже це місто дійсно будівельна столиця Волині!”.

Президент КБУ запросив до слова першого заступника Міністра розвитку громад та територій України Василя Лозинського.

“Незважаючи на кризу минулого року, будівельна галузь успішно працює та демонструє прирости. Ми вважаємо будівельну галузь тією ланкою, яка покращує економіку країни, саме тому держава зацікавлена та буде виділяти кошти на підтримку будівництва”,- зазначив Василь Лозинський.

Він наголосив, що наразі планується внесення змін до близько 30 ДБНів та 130 стандартів, а також у Мінрегіоні займються спрощенням системи звітування.

«Є моменти, які заважають будівельникам ефективно працювати. У нас державних будівельних норм і стандартів – в сумі близько 180 і деякі з них старші, ніж я. Ми розуміємо, що час не стоїть на місці, потрібні зміни. Цьогоріч ми завершимо роботу з внесення змін у майже 30 найбільш важливих ДБН для будівельного ринку. Хочемо зняти ті бар’єри, які заважають будівельникам працювати», – висловив свою думку Василь Лозинський.

Перший заступник Міністра продемонстрував презентацію концепції законопроєкту по реформі ДАБІ та наголосив, що реєстрація проєкту Закону у Верховній Раді України очікується найближчим часом.

“Важливим моментом на сьогоднішній день є реформа ДАБІ, над якою ми працюємо і сподіваємось, що законопроект вже зовсім скоро буде зареєстрований у Верховній Раді України“,- сказав Василь Лозинський.

Учасники зустрічі задали представнику Мінрегіону хвилюючі питання та провели дискусію.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад розказав про втілені в реальність будівельні проекти області та зазначив: «Засідання Конфедерації будівельників України (КБУ) у Луцьку – знакова для нашої області подія, адже саме будівельна галузь – показник розвитку економіки і держави в цілому!».

Він наголосив, що зустріч буде поштовхом до тих змін, які сьогодні вкрай потрібні галузі, зокрема й на законодавчому рівні.

“Будь-який законопроєкт, який призведе до спрощення процесу будівництва- сприймається владою дуже позитивно і ми будемо покладати зусилля, щоб покращити систему”,- зазначив заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Чуліпа

Лев Парцхаладзе представив Андрія Разумовського на посаді представника КБУ у Волинській області: “Відтепер регіональним представником КБУ у Волинській області є Андрій Разумовський, який організував це чудове заідання. Дякую Андрію за плідну та активну працю на новій позиції!”.

Голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов урочисто представив нових членів Конфедерації та вручив сертифікати про вступ до КБУ:

  • ТОВ “БетонБрукСервіс”;

  • ТОВ “ВО Інженірінг”;

  • ПП “Рембуд”;

  • ПП “Форест Україна”.


 “Вітаємо вас у лавах КБУ та сподіваємось на плідну працю для розвитку нашої галузі», - зазначив Олександр Ротов.

Андрій Разумовський, директор Будівельної компанії «Інвестор» відкрив дискусійну панель  “Діалог влади з бізнесом” та зазначив:

“Своєю місією як регіонального керівника КБУ я вважаю об’єднання будівельників регіону, спільну роботу задля подолання перепон у роботі будівельників, зв’язок з центральними профільними організаціями та реагування на труднощі.”

Він додав, що будівельна спільнота дуже сподівається, що зможе будувати і отримувати дозволи чітко та прозоро.

Під час панелі підняли такі питання:

  • проблемні питання Волинського регіону, з котрим зіштовхується будівельна спільнота;

  • реформування системи ДАБІ та кейси від представників бізнесу;

  • державні програми підтримки будівельної галузі:

  • програма Доступне житло;

  • умови іпотечного кредитування.

  • проведення Другого Іпотечного форуму.


Про ДАБІ

У засіданні  взяв участь очільник ДАБІ Сергій Галіцин. Він розповів про плани на новій посаді та зазначив, що наразі існують дві гострі проблеми - це проблема корупції та кадрів. Сергій Галіцин завірив представників будівельної спільноти, що під його керівництвом ДАБІ працюватиме прозоро.

“Я гарантую, що всі питання пов’язані з корупцією будуть зняті”,- сказав він.

Народний депутат України Олександр Аліксійчук приєднався до дискусії та зазначив:

“Наразі ми очікуємо законопроєкт по реформі ДАБІ  у комітеті. ДІАМ має стати новим форматом у взаємовідносинах держави і влади. Ми докладемо максимум зусиль, аби будівництво вийшло на новий рівень”

Він наголосив, що наразі будівельна галузь є тим локомотивом, який стане першим у відновленні економіки країни.

“Будь-який законопроєкт має своїх стейкхолдерів – людей, які будуть ним користуватися і яких він стосуватимуться безпосередньо. Тут, під час обговорення законопроєкту, присутні якраз стейкхолдери – будівельники. На основі роботи будівельників у рамках цього закону, ми сподіваємося, кінцевий споживач (теж стейкхолдер) буде мати кінцевий продукт з нижчою ціною. Бо маю надію, що ми заберемо ті бюрократичні і корупційні складові, які були раніше у цій сфері»,- додав Олександр Аліксійчук.

Вячеслав Рубльов, народний депутат профільного комітету ВРУ підтримав слова колег та зазначив, що основна перешкода на сьогодні, щоб забудовники працювали- це ДАБІ.

«Концепція проєкту закону непогана, з Мінрегіоном ми співпрацюємо і як представник комітету, ми маємо спільну думку з міністром Олексієм Чернишовим. Однак, я вважаю, що забудовникам сьогодні не зручно про це говорити, але основна перешкода в тому, щоб забудовники ефективно працювали- це є ДАБІ»,- сказав він.

Міський голова Нововолинська Борис Карпус, мер Ковеля Ігор Чайка та очільник Володимира-Волинського Ігор Пальонка висловили сподівання на те, що ДАБІ якнайшвидше реформують і сфера містобудування матиме певні чіткі правила.

“Існувала стіна між ДАБІ та будівельниками нашої області”,- розповів міський голова м.Володимир-Волинський Ігор Пальонка.

Григорій Недопад звернув увагу присутніх на необхідність  приведення системи в електронний вигляд, адже це прибере можливість впливу людського фактору.

“Проблема – на часі. Ми значно розширили межі міста, і перспективи для будівельної галузі – значні. Натомість,  чітких «правил гри» для будівельного бізнесу і контролюючого органу – немає.”,– зазначив Ігор Чайка, мер м. Ковель.

Про іпотеку

Під час дискусійної панелі “Пропозиції бізнесу до співпраці” говорили про кредитування від банків- членів Ради директорів КБУ та учасників державної програми “Доступна іпотека 7%”- Глобус Банк та Кредо Банк.

“Програма цікава для забудовників, адже вона направлена на розвиток первинного ринку”,- розповіла перший заступник Голови Правління Глобус Банк - члена Ради директорів, Олена Дмітрієва.

Директор департаменту роздрібних клієнтів Кредо Банк Орися Юзвишин розповіла про етапи акредитації забудовника у Банку:

  • збір документів на акредитацію та передача у Банк;

  • верифікація об’єкта будівництва;

  • погодження текстів договорів;

  • укладення договору про співпрацю;

  • розміщення інформації на сайті Банку.


Орися Юзвишин та Олена Дмітрієва висловили свої сподівання, що найближчим часом втілення програм активізується і у Волинському регіоні.

Лев Парцхаладзе розповів учасникам засідання, що 25 березня КБУ, разом з партнерами, проведе Другий Іпотечний Форум, на якому ми докладніше обговоримо питання іпотечного кредитування в Україні.

"Ми, як народні обранці, знаємо болючі питання, що стосуються отримання дозвільної документації, ошуканих інвесторів, довгобудів, незаконного введення земельних ділянок, порушення архітектурних норм",- зазначив Валерій Стернійчук, народний депутат України та член Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики.

Заступник Голови Ради директорів КБУ з питань діяльності експертних організацій Тарас Лилик приєднався до дискусії та наголосив: «Ринок експертних організацій має дві ключові характеристики: відсутність монополії, а як наслідок конкуренція в якості, швидкості та клієнтоорієнтованості. Та робота недобросовісних організацій, які взагалі не займаються експертизою, а просто продають звіти. У свою чергу, КБУ об'єднує добросовісні експертизи, для боротьби за порядок і законність на ринку».