Через невдалу реформу ДАБІ 100 тисяч українських сімей не отримали квартири

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

У зв'язку з невдало розпочатою реформою Державної архітектурної будівельної інспекції на початку минулого року - близько 100 тисяч українських сімей не отримали квартири.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, після круглого столу "Реформування системи архбудконтролю в Україні".

"Цю одну з важливих проблем можна вирішити шляхом розумної дерегуляції та криміналізації порушень, коли всі учасники ринку на кожному етапі будуть нести фінансову і кримінальну відповідальність", - зазначив Лев Парцхаладзе.

Він виділив ключові маркери круглого столу - важливі деталі в цифрах:

- Якщо в 2019 році ввели в експлуатацію 11 млн. кв. м. житла, то в 2020 введення зменшилося практично в два рази - близько 6 млн. кв. м. Тільки Київ минулого року ввів в експлуатацію в 4 рази менше кв. м., ніж у 2019.

- Фактично вищезгадані цифри підтверджують те, що близько 150 млрд. грн у будівельній галузі - заморожені, а близько 100 тис. сімей - не змогли отримати своє житло.

- Сьогодні держава не може регулювати роботу системи архбудконтролю. У законопроекті Мінрегіону щодо реформи ДАБІ прописано рішення - це поява нових приватних структур, за прикладом БТІ та приватних нотаріусів, які можуть перейняти на себе таку функцію. Це дасть здорову конкуренцію на ринку і відсутність корупції.

"КБУ глобально підтримує такий проект Закону і готова надавати свої пропозиції депутатській робочій групі з даного питання. Вірю, що якісній і необхідній реформі ДАБІ для українського будівельного ринку - бути", - підкреслив Президент Конфедерації будівельників України.