У забудовника відібрали землю на горі Юрковиця та повернули столичній громаді

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
юрковиця

Органи прокуратури у судовому порядку повернули у власність столичної громади земельну ділянку, розташовану в межах пам’ятки національного значення «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)». На цій ділянці забудовник почав підготовчі роботи для незаконного будівництва.

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

«Встановлено, що громадянин з метою самовільного заняття земельної ділянки по вул. О. Шмідта, що розташована в межах пам’ятки національного значення – «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)» та внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, використав підроблене рішення одного з районних судів м. Києва, та у подальшому із залученням підставних осіб зареєстрував право власності на будинок, начебто розташований на цій ділянці», - йдеться в повідомленні.

Події щодо протиправного заволодіння земельною ділянкою набули значного суспільного резонансу, оскільки були пов’язанні із знищенням пам’ятки ландшафту і історії шляхом її засипання.

Органи прокуратури врахували те, що земельна ділянка історико-культурного призначення вибула з комунальної власності внаслідок злочинних дій та всупереч волі територіальної громади. Тому, з метою недопущення протиправної забудови і збереження пам’ятки архітектури, історії та культури, до суду була спрямована позовна заява про повернення земельної ділянки у власність громади.

Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив позовні вимоги прокуратури в повному обсязі, визнав недійсними договори дарування неіснуючого будинку та зобов’язав відповідача повернути земельну ділянку.