У КМДА пояснили як перепланувати квартиру в «квартиру-студію»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
студія

В Україні набуло популярності переобладнання звичайних квартир в квартири-студії, де мінімізована наявність перестінків.

Про те, як зробити таке перепланування у свої квартирі, написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«Планування квартири-студії або ж «опенспейсу» (open space) передбачає просторе приміщення, не розділене стінами, де кухня, кімната та вітальня об’єднані в єдиний простір. Звісно, таке планування має свої недоліки, наприклад, відсутність перепон для шуму та світла з інших кімнат. Однак з іншого боку це дозволяє зробити помешкання більш світлим і просторим, дає можливість «погратися» з інтер’єром, полегшує прибирання та дозволяє більш раціонально використовувати усю площу квартири», - написав він.

Щоби правильно перепланувати квартиру та узаконити внесені зміни треба врахувати деякі нюанси.

За словами посадовця, чинне законодавство для більшості робіт, пов’язаних з перебудовою квартири, не вимагає попередній дозвіл. Щоб узаконити їх, потрібно лише зазначити зміни у технічному паспорті нерухомості та отримати довідку з БТІ. Головне - не зачіпати несучі конструкції.

Зміни несучих конструкцій, об’єднання балкона з кімнатою, перенесення санвузла та інші втручання в інженерні конструкції потребують обов’язкового погодження з Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Особливих умов також потребує перепланування квартири в студію за наявності газової плити, адже для цього також необхідно забезпечити обов’язкову гравітаційну (самоплинну) вентиляцію.

Для цього потрібно розробити та подати проект перепланування і декларацію про початок робіт, згодом виготовити новий технічний паспорт та повідомити про готовність об’єкта, потім – внести інформацію до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

«Пам’ятайте, що зміни несучих стін чи інженерних систем без дозволу можуть обернутися проблемами у майбутньому. Від неможливості проводити будь-які операції з такою нерухомістю до примусового відновлення початкового стану приміщення. Також втручання в несучі конструкції може призвести до втрати тепла, підвищення вологості й появи цвілі, а іноді навіть до руйнування та обвалу будинку! Плануючи перетворити своє житло на стильну квартиру-студію дотримуйтеся вимог законодавства та технічних норм», - зазначив Юрій Тацій.