В Україні посилять покарання за недотримання пожежної безпеки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DSC_3606-1024x768

Верховна Рада прийняла закон №4157 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки».

Про те, яких саме вимог цього законодавчого акту необхідно буде дотримуватися при будівництві, написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

За словами посадовця новий Закон передбачає:

- запровадження відповідальності для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність;

- збільшення штрафу за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки за статтею 175 КУпАП - до 510 - 1700 гривень для громадян та 850 - 3400 гривень для посадових осіб та ФОПів (раніше 8,5 – 119 гривень для громадян та посадових осіб);

- підвищення санкцій за порушення статті 175-2 КУпАП (здійснення господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки) – до 2550 – 3400 гривень (раніше 680 – 1700 гривень);

- введення кримінальної відповідальності за порушення вимог техногенної безпеки, що призвели до аварії чи іншої небезпечної події з тяжкими наслідками (стаття 270 ККУ).

Ці зміни вкрай важливі і для покращення якості новозбудованих споруд, адже вимоги пожежної безпеки також розповсюджуються на діяльність забудовників. Так, згідно з ДБН В.2.2-15:2019 «Житлові будинки. Основні положення» розділ «пожежна безпека» включає такі вимоги:

- передбачати запас вогнестійкості у різних елементах будівлі;

- забезпечити будівлю системами протипожежного захисту;

- спланувати евакуаційні виходи з будинку;

- забезпечити під’їзди для пожежного автомобіля, а також протипожежні відстані від сусідніх будинків.

«Дотримання цих вимог перевіряють пожежні інспектори ДСНС. До речі, нещодавно парламент у першому читанні підтримав законопроект №1133-ІХ щодо підвищення штрафів за недопуск інспекторів. Сподіваюсь, що невдовзі він буде прийнятий в цілому. Ці два закони в комплексі дозволять забезпечити контроль за пожежною безпекою у новобудовах та запобігати виникненню аварійних ситуацій», - зазначив Юрій Тацій.