З травня вимоги для надання житлових субсидій стали більш жорсткими

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
komunalka

Кабінет Міністрів України з 1 травня змінив порядок нарахування субсидії для оплати житлово-комунальних платежів. Відповідна постанова № 420, яку Уряд прийняв ще 14 квітня, вже оприлюднена на Урядовому порталі.

Відповідно до урядової постанови, з травня 2021 року призначення житлових субсидій здійснюється тільки після подання нової заяви про призначення і надання житлової субсидії та декларації про доходи та витрати осіб, які звернулися по призначення житлової субсидії.

Необхідні для призначення житлової субсидії документи приймаються від громадян протягом травня — вересня 2021 року. Житлові субсидії особам, які звернулися по її призначення в травні — вересні 2021 року надаються починаючи з травня цього року.

Важливо, що тепер субсидії не призначатимуться, якщо загальна площа частини або окремого житлового приміщення кожного домогосподарства перевищує 130 кв. метрів для квартири, або 230 кв. метрів для індивідуального будинку.

Також субсидії не призначатимуться, якщо у складі домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку, у яких взагалі відсутні доходи, або нарахований середньомісячний сукупний дохід менше ніж розмір мінімальної заробітної плати, або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі сумарно протягом трьох місяців. Цей пункт не стосується осіб, які отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсія, стипендія та соціальні допомоги.

Не матимуть права на субсидії сім’ї, в яких хтось із її членів має у власності: транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 5 років; більше ніж один транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років.

Також позбавлятимуть субсидій, якщо член домогосподарства перебував за кордоном сукупно більше 60 днів.

Субсидії не призначаються, якщо «будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив на суму, яка на дату проведення операції перевищує 50 тис. гривень» купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншої нерухомості, транспортного засобу (механізму), цінних паперів, будівельних матеріалів та інших товарів і послуг.

Позбавлятимуть субсидій і тих, хто має у власності більше ніж одне житлове приміщення.

Депозит на банківському рахунку (рахунках), що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімум (зараз 2189 гривень), також стане причиною для відмови у субсидії.