За 5 місяців 2021 року ціни на вторинному ринку житла зросли в середньому на 3-7%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
микроквартира

За 5 місяців 2021 року вартість квартир на вторинному ринку України зросла в середньому на 3-7%. Про це повідомив Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його даними, попри карантинні обмеження, від початку року на ринку не відбулося значних цінових коливань. Так експерт зазначив, що найбільше зростання цін відбулося на “соціальне житло” на вторинному ринку (малогабаритні квартири площею до 50 м2 радянського забудови), а також на 1-, 2-кімнатні квартири в новобудовах.

“Можна говорити, що і первинний, і вторинний ринки зараз у тренді. Найбільше зростання вартості “соціального житла” старої забудови традиційно зафіксоване в Києві, Одесі, Харкові до 7%, у Дніпрі, Львові, Запоріжжі - до 5%. Що стосується малогабаритних квартир більш високої якості - в будинках, зведених з 2010 року - їхня вартість по країні збільшилася в середньому на 3-5%. Також від початку року вартість житла на первинному ринку залежно від локації, площі квартири та стадії будівництва зросла в середньому на 10-15%”, - розповів Юрій Піта.

Він зазначив, що на вторинному ринку, залежно від регіону, найбільший попит становлять квартири вартістю 30-50 тис. дол. Проте, починаючи з травня, на 15-20% збільшилася кількість запитів на квартири ціною від 70 тис. дол до 100 тис. дол.

“Невеликі квартири купують переважно для їхньої подальшої оренди або ж з метою забезпечення батьками житлом дітей-студентів. Кількість таких продажів з початку року становить більше 70% від загального обсягу реалізованого малогабаритного житла”, - підкреслив експерт.

На його думку, певний дефіцит 1-, 2-кімнатних квартир “розігріло” зменшення кількості введених в експлуатацію житлових об’єктів: порівняно з аналогічним періодом 2019 року (за 2 роки) їхня кількість зменшилася на 45%. Крім того, непевна економічна ситуація в країні провокує громадян вкладати кошти в нерухомість з метою їх збереження та подальшого можливого примноження.

“Можна констатувати, що наразі єдиним найбільш надійним ринком для збереження капіталу є саме ринок нерухомості. І за всіма ознаками така тенденція триватиме щонайменше до 2023 року”, - зазначив Юрій Піта.

Спираючись на дані Міністерства юстиції України, експерт повідомив, що в I кварталі 2021 року, порівняно з аналогічним періодом 2020 року, кількість угод відчуження збільшилася в середньому на 8%.

“У 2021 році попит на житлову нерухомість, як на первинному, так і на вторинному ринках зростає в середньому на 2-3% щомісяця. При чому це зростання відбувається без особливих ривків, за виключенням січневого та квітневого локдаунів: в ці періоди попит переважно лишався сталим, з відтермінуванням укладання угод відповідно на лютий та травень-червень. Таким чином, за 5 місяців попит на первинному та вторинному ринках в середньому збільшився на 10%”, - підкреслив президент АФНУ.

Юрій Піта також вважає, що в літній період у найбільших містах України навряд чи спостерігатиметься суттєве пожвавлення на ринку нерухомості.

“Влітку ринок перебуватиме у відносному спокої. У першій половині червня до 5-7% від усієї кількості угод становитиме відкладений з квітня попит. А в липні та серпні кількість продажів житла, як на первинному, так і на вторинному ринках лише на 2-3% буде меншою за травневі показники”, - наголосив Юрій Піта.

Що стосується сегменту оренди житла, то на думку експерта, традиційно високий попит на київську орендну нерухомість буде сконцентрований на малогабаритному житлі поблизу станцій метро чи в районах з розвиненою інфраструктурою.

“В середині літа варто очікувати скасування карантину, що суттєво вплине на відновлення робити бізнесу, що поверне людей до великих міст. Зокрема це стосується Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Одеси, Львова, Києва. Відповідно зі збільшенням попиту вартість оренди може зрости на 3-5% на квартири площею близько 50 м2, і на 10% на 1-кімнатні квартири площею до 35 м2”, - вважає він.

Експерт звернув увагу на те, що в літній період середньострокова оренда (до 2 тижнів) в Одесі та Львові може зрости на 15-20%, а подобова може збільшитися на 35-45%.
“Послаблення пандемії та подальше скасування карантину сприятиме відновленню туризму та масовому відпочинку громадян. Таке зростання буде суто сезонним. І вже з кінця вересня ціни суттєво знизяться до рівня об’єктивних, тих, що відповідатимуть реальному, а не сезонному попиту”, - резюмував Юрій Піта.