Експерт: З початку року в Києві житло подорожчало на 5-10%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

З початку року київське житло подорожчало в середньому на 5-10%. Про це повідомила Олена Гайдамаха, голова Київського міського відділення АФНУ.

Експертка зазначила, що січневий та квітневий локдауни майже не позначилися на ринку житлової нерухомості столиці. Так, із січня по травень на вторинному ринку столиці, залежно від локації, стану будинку, площі квартири, вартість квартир збільшилася на 3-7%.

“Під час локдаунів кількість угод з придбання житла скоротилася в середньому на 15% порівняно із груднем та березнем відповідно. Проте у 95% випадків продажі були не скасовані, а відтерміновані у часі”, - розповіла вона.

Фахівчиня розповіла, що впродовж 5 місяців на вторинному ринку Києва понад 70% попиту було зосереджено на квартирах площею 35-50 м2, з яких 35% припало на квартири радянської забудови, 25% на житло, зведене в період з 2000 по 2010 роки, а 40% - на квартири в будинках, побудованих після 2010 року.

“За великим рахунком, можна говорити про те, що більшість покупців на вторинному ринку Києва зацікавлена в придбанні малогабаритних квартир”, - підкреслила експерта.

Водночас Олена Гайдамаха звернула увагу на те, що найбільша цінова динаміка спостерігалася на первинному ринку столиці: за 5 місяців поточного року вартість квартир в новобудовах зросла в середньому на 7-12%.

“В окремих великих об’єктах, в яких зводяться другі й треті черги, вартість 1-, 2-кімнатних квартир була збільшена до 15%. Покупці розуміють, що від початку будівництва до введення в експлуатацію квартири на первинному ринку зростуть в ціні щонайменше на 30-40%. Тобто, вкладання коштів у будівництво є засобом їхнього збереження та примноження”, - вважає вона.

Експертка повідомила, що з початку 2021 року вартість об’єктів заміської нерухомості в сегменті малогабаритних квартир в уже зведених багатоквартирних будинках збільшилася в середньому на 5%, в багатоквартирних будинках, що зводяться, ціни зросли до 10%, в сегменті приватних садиб та таунхаусів ціни особливо не змінились.

“Станом на кінець травня понад 45% попиту в передмісті зосереджено на невеликих за площею квартирах (до 50 м2) в багатоквартирних новобудовах, розташованих на відстані до 20 км від Києва. З них понад 40% - це прямі інвестиції покупців з метою збереження коштів”, - розповіла вона.

За її словами, в літній період спостерігатиметься відносна цінова стабільність майже в усіх сегментах житлової нерухомості в Києві та передмістя.

“У період з червня по серпень цінові коливання будуть точковими. Переважно це стосується новобудов у зв’язку з переходом до наступного етапу будівництва. Подорожчання таких об’єктів буде в межах 3-5%. В усіх інших сегментах, залежно від розташування та якості об’єкта нерухомості, ціни залишатимуться сталими - середні показники коливатимуться від -1,5% до +2%”, - підсумувала Олена Гайдамаха.