Експерт: З початку 2021 року нерухомість у Рівному подорожчала в середньому на 7-10%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Rivne-22

З початку 2021 року нерухомість у Рівному, залежно від сегменту, подорожчала в середньому на 7-10%. Про це повідомила Ірина Радько, голова Рівненського регіонального відділення АФНУ.
За словами експертки, традиційно, високий попит - понад 50% - спостерігається на 1-, та 2-кімнатні квартири. В той же час, понад 30% потенційних покупців цікавляться квартирами комфорт- та бізнес-класу площею 50-60 м2.

“1-, 2-кімнатні квартири купують, як для проживання, так і подальшої здачі в оренду. Водночас зростання попиту на більш якісні квартири пов’язане з тим, що клієнти стали більш вимогливими і готові платити саме за “рівень життя”, що відповідає їхнім вимогам”, - розповіла вона.

Ірина Радько звернула увагу на те, що за 5 місяців поточного року житло в новобудовах подорожчало в середньому на 7%. І попри збільшення цін, попит на квартири первинного ринку тільки зростає.

“Популярність житла на первинному ринку варто пов’язувати з покращенням умов кредитування, а також з лояльністю забудовників, що надають можливість придбати квартиру за допомогою розтермінування”, - наголосила експертка.

Вона повідомила, що дедалі зростає популярність котеджів і таунхаусів площею 70-100 м2, як проміжна ланка між життям в квартирі та у власному будинку.
“Популярність котеджів зросла на 15% і ця тенденція протримається щонайменше до кінця 2021 року”, - наголосила вона.

У сегменті оренди, за даними Ірини Радько, ціни не зазнали суттєвих змін, адже на ринку Рівного з’явилося багато нових квартир. Крім цього подальше збільшення вартості комунальних послуг є вагомим фактором стримування зростання цін.

“Наразі орендна пропозиція щонайменше на 10% перевищує попит. Як і раніше, орендарів найбільше цікавлять однокімнатні квартири з хорошою транспортною розв'язкою. Однак ближче до завершення літа вартість оренди може зрости на 3-5% через сезонні фактори, такі, як, наприклад, повернення студентів до міста”, - зазначила фахівчиня.

На її думку, вартість житла в Рівному надалі зростатиме. До кінця року ціни можуть збільшитися щонайменше на 3-5% на вторинному ринку і до 7% на первинному ринку.
“Подорожчання житла на первинному ринку в першу чергу пов’язане зі здорожчанням будівельних матеріалів, будівельно-монтажних робіт та енергоносіїв. Витрати на будівництво за підсумками року можуть перевищити 15-20%”, - резюмувала Ірина Радько.