Столична влада звинуватила Фонд держмайна у руйнації Гостинного двору

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
гостинний-двір-1024x768

Гостинний двір перебуває у власності держави в особі Фонду державного майна України, який вже більше року ухиляється від відповідальності за збереження пам’ятки.

Таку заяві зробив профільний заступник голови Київської міської державної адміністрації Володимир Прокопів.

За його словами, КМДА сподівається, що найближчим часом Фонд державного майна укладе охоронний договір із Міністерством культури та інформаційної політики України та подасть на розгляд науково-проєктну документацію щодо проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт у Гостинному дворі.

Володимир Прокопів зауважив, що Фонд державного майна України не виконує припис Департаменту охорони культурної спадщини, не сплачує накладені фінансові санкції за невиконання цього припису в розмірі 300 тисяч гривень, намагається оскаржити і припис, і постанову про накладання фінансових санкцій від Департаменту охорони культурної спадщини у судах.

«24 травня цього року Верховний Суд став на сторону киян: касація ФДМ була відхилена. Таким чином суд визнав, що Фонд держмайна несе повну відповідальність за руйнацію пам’ятки у серці Подолу», – зазначив заступник голови КМДА.

Оскільки Гостинний двір вже набув статусу пам’ятки національного значення, Володимир Прокопів сподівається, що Міністерство культури та інформаційної політики України стане на бік громади Києва і допоможе у збереженні історичної пам’ятки.

«Ми очікуємо на укладання Фондом держмайна або будь-якою іншою державною інституцією, якій може бути передана в підпорядкування пам’ятка, охоронного договору із Мінкультом та розробку науково-проєктної документації на проведення невідкладних протиаварійних і реставраційно-відновлювальних робіт. Кияни втомилися чекати – пора рятувати Гостинний двір», – наголосив заступник голови КМДА.