З 2020 року кількість шахрайських угод на столичному ринку вторинної нерухомості скоротилася на 70%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
???????????????????????????????????????????????????????????

За останній рік кількість шахрайських угод на вторинному ринку нерухомості Києва скоротилася на 70%. Про це на XXV Міжнародній конференції “Ринок нерухомості: передова практика” повідомила Олена Гайдамаха, голова Київського міського відділення АФНУ.

Експертка зазначила, що зниження злочинів на ринку нерухомості у 2020 році певною мірою пов’язане з наслідками пандемії, що призвела до скорочення кількості угод.
“Кількість угод на вторинному ринку в сегментах купівлі-продажу та оренди квартир в період весняного локдауну 2020 року скоротилося в середньому на 30-40%. Крім цього, потенційні клієнти дедалі були більш пильними і розважливими, що унеможливлювало злочини”, - розповіла вона.

За даними Олени Гайдамахи, понад 80% всіх випадків шахрайства на ринку нерухомості Києва припадає на сегмент оренди. З них майже 100% стали наслідком відмови громадян від рієлторських послуг або ж діяльністю непрофесійних осіб, що вважають себе рієлторами. За її словами, в Києві кількість сертифікованих рієлторів становить трохи більше 1/5 від загальної кількості осіб, що намагаються надавати ці послуги. Проте за останні 2 роки кількість сертифікованих фахівців зросла майже на 35%.

“Ми спостерігаємо тенденцію “природного добору”: люди, що всерйоз намагаються займатися рієлторською діяльністю, все більше звертають увагу на важливість отримання фахової освіти, необхідних знань і вмінь для роботи з нерухомістю”, - повідомила експертка.

На її погляд, ще однією причиною зменшення шахрайства на ринку нерухомості є інформаційна робота професійних рієлторів через засоби масової інформації, соцмережі тощо. Також, на думку Олени Гайдамахи, клієнти все більше звертаються саме до сертифікованих фахівців з нерухомості, що значно знижує ризики втрати квартири чи грошей.

“Боротьба з шахрайством - це частина роботи професійних рієлторів. Наразі ринок позбавлений будь-яких, в тому числі й дискримінаційних, обмежень для роботи. Водночас існує велика потреба в реформуванні рієлторського ринку саме в частині фахової підготовки спеціалістів та захисту клієнтів”, - наголосила Олена Гайдамаха.

Експертка повідомила, що Київське відділення АФНУ активно займається розробкою кваліфікаційних норм і положень для ринку рієлторських послуг, що стане частиною нового альтернативного законопроєкту “Про рієлторські послуги”.

“Український ринок здатен ізсередини напрацювати законодавчі механізми, які б стали основою справжньої реформи галузі. Захист прав споживачів, чіткі критерії відповідальності та необхідні кваліфікаційні критерії для фахівця з нерухомості, алгоритм співпраці кваліфікованих рієлторів з державними органами, зокрема з Міністерством внутрішніх справ України, мають стати основними, базовими положеннями рієлторського законопроєкту”, - підсумувала Олена Гайдамаха.