У Рівному з усіх угод з продажу та оренди житла випадки шахрайства становлять 3%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Rivne-25

З усіх угод з продажу та оренди житла випадки шахрайства в Рівному становлять не більше 3%. Про це на XXV Міжнародній конференції “Ринок нерухомості: передова практика” повідомила Ірина Радько, голова Рівненського регіонального відділення АФНУ.
За словами експертки, на сьогодні в Рівному найрозповсюдженішим є шахрайство з орендою квартир. За її словами, головною “схемою” є пропонування квартири в центрі міста за ціною на 30-40% нижче її ринкової вартості та проханням перерахувати аванс на банківську картку.

“Найголовніше в цій схемі - це те, що шахраї всіляко намагаються уникати контактів з професійними рієлторами. В своїх оголошеннях вони категорично заперечують можливу участь фахівців з нерухомості в процесі здачі квартири в оренду”, - сказала вона.

Фахівчиня також розповіла про інші шахрайські випадки в Рівному: 1) злодій представляється власником житла, отримуючи аванс за квартиру, що йому не належить і повторює це кілька разів з іншими потенційними клієнтами, 2) шахраї під виглядом орендарів виносять з квартири меблі, техніку.

На її погляд, щоб запобігти шахрайству на вторинному ринку, необхідно, аби рієлтори в обов’язковому порядку пройшли відповідне навчання та отримали професійний Сертифікат.
Вона повідомила, що кількість сертифікованих рієлторів в Рівному складає всього 1/9 від усієї кількості осіб, що займаються цим бізнесом. Проте кількість сертифікованих рієлторів за 3 останні роки зросла майже на 25%.

За даними експертки, кількість шахрайських угод за участю так званих “рієлторів" - випадкових, без фахової підготовки людей - незначна. При цьому понад 90% таких угод припадає на сегмент оренди.

“Рієлторський бізнес потребує чистоти й прозорості. Крім суто професійних навичок і статусу сертифікованого фахівця, належності до професійної спільноти спеціаліст має вести свою діяльність згідно з чинним законодавством, сплачуючи податки”, - резюмувала Ірина Радько.