Експерт: в Івано-Франківську частка шахрайських угод на вторинному ринку не перевищує 5%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Частка шахрайських угод на вторинному ринку Івано-Франківська не перевищує 5% від їхньої загальної кількості. Про це на XXV Міжнародній конференції “Ринок нерухомості: передова практика” розповів Олександр Лахтіонов, віцепрезидент АФНУ.

За його словами, найменш захищеним від шахрайських схем є оренда житла: так, понад 95% всіх випадків шахрайства припадає саме на цей сегмент. Експерт вважає, що причинами для вчинення злочинів є саме тло ринку: це значно менші суми, ніж за продажу квартир, короткостроковість угод, швидкоплинність процесу здачі в оренду, низький рівень обізнаності громадян в можливих шахрайських схемах.

“Шахраї “працюють” по різні боки процесу. Це може бути, як фейковий орендар-гастролер, так і “чорний” ріелтор чи “липовий” власник. Інколи трапляється, що це може бути одна особа чи злочинне угрупування”, - сказав Олександр Лахтіонов.

Експерт зауважив, що найпоширенішою шахрайською схемою в Івано-Франківську є так званий “терміновий завдаток”.

“Квапливість та зайва метушня є головними інструментами в такій схемі. Низька поінформованість населення та часто-густо наївність у купі з бажанням зекономити - головні чинники, на які зважають шахраї”, - зазначив Олександр Лахтіонов.

Він звернув увагу на те, що професійні рієлтори Івано-Франківська вагому частку своєї роботи приділяють запобіганню будь-яких злочинних схем на вторинному ринку нерухомості.

“Попереджати будь-які негативні події значно легше і ґрунтовніше, ніж боротися з прикрими наслідками. Наразі одне із завдань Івано-Франківського відділення АФНУ полягає в тому, щоб не лише пильнувати і викривати злочинців, а й вести просвітницьку діяльність: ознайомлювати людей, надавати їм вичерпну інформацію про цінову ситуацію на ринку. Обізнані люди - озброєні люди, що меншою мірою будуть схильні до маніпулятивного впливу шахраїв”, - підкреслив Олександр Лахтіонов.

На його погляд, для професійної роботи рієлтора в сучасних умовах є дуже вагомим постійне удосконалення фахових навичок та клієнтоорієнтованість. Крім цього він вважає, що на рівні професійних рієлторських об’єднань варто значно посилити відповідальність щодо якості надаваних послуг.

“Рієлтор має працювати на репутацію, а не на комісію. Кожен професіонал має бути націленим на задоволення потреб клієнта, тим самим збільшуючи довіру до всієї рієлторської спільноти. Професійним об’єднанням слід докласти зусиль і розробити “фаховий” законопроєкт, який би зробив ринок рієлторських послуг максимально прозорим”, - підсумував Олександр Лахтіонов.