У Сумах 90% рієлторів об’єдналися в один інформаційний простір

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Sumy

Щоб запобігти шахраям, Сумське відділення АСНУ об’єднало до 90% всіх рієлторів ринку в один інформаційний простір, де відбувається обмін інформацією навіть про наміри шахрайства, а також публікуються дані про зловмисників.
Про це на XXV Міжнародній конференції “Ринок нерухомості: передова практика” розповів Олександр Бортник, голова Сумського відділення АФНУ.

За його словами більшість випадків шахрайства трапляються, коли люди проводять угоди самостійно, не маючи професійної рієлторської підтримки.

Експерт повідомив, що випадки шахрайства в Сумах не перевищують 2,5-4,5% від загальної кількості угод.

За даними експерта, найбільш поширеними злочинними схемами на ринку нерухомості міста є: 1) кілька завдатків на одну й ту саму квартиру, 2) махінації з документами на нерухомість, 3) вчинення шахрайських дій з власниками житла, 4) шахрайство з грошима при продажу, 5) приховування комунальних боргів та ін.

На погляд експерта, щоб запобігти обману та шахрайству, рієлторській спільноті, а саме сертифікованим фахівцям, необхідно надати доступ до деяких загальних реєстрів – демографічного, права власності, без перешкод отримувати інформацію щодо сплати комунальних послуг, наявних виконавчих проваджень тощо.
“Зараз рієлтори намагаються самотужки “дістати” необхідні відомості аби запобігти можливим злочинам з нерухомістю. Проте, щоб створити по-справжньому прозорий і професійний ринок рієлторських послуг, фахівці повинні мати прописані на законодавчому рівні підстави доступу до державної інформації”, - наголосив Олександр Бортник.