В Україні відкрили доступ до всіх геоданих на єдиному порталі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
портал

В Україні запрацював єдиний Портал Національної інфраструктури геопросторових даних, який наразі доступний для користування всіх охочих. В нього входить інтегрована містобудівна, екологічна, освітня, фінансова, землевпорядна та інфраструктурна інформація з усіх населених пунктів України. Всі ці дані зведені у вигляді мапи, на якій можна обирати відображення відповідної інформації.

Про це написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«Вже зараз користувачі можуть обрати шар «будівлі та споруди» і переглянути наявність виданих будівельних паспортів, містобудівних умов та обмежень, дозвільних документів тощо. Вони інтегруються до порталу з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Обмін інформацією між цими ресурсами відбувається безперервно в реальному часі», - написав він.

Поява цього ресурсу відкриває нові можливості у розвитку територій України.

- По-перше, зосередження всієї інформації в одному порталі дозволить спростити й забезпечити на вищому рівні стратегічне планування розвитку населених пунктів. Це стосується і приватного підприємництва, формування бізнес-планів.

- По-друге, портал дозволяє зменшити бюрократичний процес отримання необхідної інформації, адже вона знаходиться у вільному доступі.

- По-третє, інтероперабельність ресурсу – автоматичний обмін даними з іншими базами даних, дозволить вивільнити додаткові людські ресурси на розв’язання інших питань.

Наразі портал працює у пілотному режимі з такими містами, як Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, а також з усією Харківською та Львівською областю. Департамент містобудування та архітектури КМДА наразі здійснює підготовчі роботи, щоб забезпечити підключення містобудівного кадастру до порталу.