За підсумками 2021 року вартість житла на первинному ринку може зрости на чверть

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Масив

У 2021 році за даними Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України триває поступове здорожчання квартир. Так, за півроку житло на первинному і вторинному ринках залежно від регіону вже зросло в ціні відповідно на 15-18% і 7-10%.

За оцінками АФНУ, до кінця 2021 року вартість квартир може збільшитися ще на 5-7% на первинному та на 3-5% на вторинному ринках житла. Впродовж липня - середини серпня цінова динаміка буде відносно стабільною. Але вже з другої половини  серпня і до середини грудня варто очікувати суттєвих цінових змін.

Таким чином, цілком вірогідно, що за підсумками 2021 року вартість квартир на “первинці” може зрости до 25%, а на вторинному ринку - до 12%.

За словами Юрія Піти, президента Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, за 6 місяців рівень попиту зріс більш як на 20% і наявні всі передумови для його подальшого зростання.

“Ринок житла є фактично безальтернативним для того, щоб зберегти та примножити наявні кошти. Саме тому впродовж 6 місяців, попри 2 локдауни, попит на житло зростає на 3-5% щомісяця”, - сказав він.

На думку експерта, є 2 об’єктивні фактора, що впливають на зростання попиту, і, відповідно, на цінову динаміку. Це розвиток іпотеки та більш лояльні програми забудовників із розтермінування.

“З одного боку у громадян з’явилося більше можливостей стати власниками житла навіть за відсутності повної вартості квартири. А з іншого - досі ринок нерухомості є безальтернативним для збереження та примноження коштів”, - розповів експерт.

За його даними, порівняно з 2020 роком, кількість інвестиційних угод з метою збереження коштів на первинному ринку зросла щонайменше на 15%. А в загальній структурі продажів кількість інвестиційних придбань житла вже становить понад 60%. Юрій Піта зауважив, що на вторинному ринку ситуація дещо інша: житло, особливо в будинках радянської доби, зростає в ціні більш повільно. І такі цінові зміни стосуються в основному 1, 2-кімнатних квартир у належному стані та у вдалих локаціях.

“1, 2-кімнатні квартири - найкращий спосіб для інвестицій, бо попит на малогабаритне житло площею 35-50 м2 є надто високим зі щорічною динамікою до зростання в розмірі 2-5%. Іншими словами, малогабаритне житло провокує збільшення вартості квартир”, - підкреслив президент АФНУ.

Експерт також зауважив, що однією з важливих причин, що спонукає збільшення вартості житла, є інфляційний стрибок і разом з тим економічна непрогнозованість в країні.

“З початку року купівельна здатність гривні зменшилася офіційно на 9%, а фактично, на думку економістів, на всі 15-20%. В умовах зростання цін на всі групи товарів та послуг, цілком очікувано що це позначилося на вартості житла”, - зазначив він.

На думку експерта, подальший перебіг на ринку житла багато в чому залежатиме від епідемічної ситуації, від стану економіки, курсу гривні по відношенню до долара. Важливим також стануть питання оподаткування первинної нерухомості, розвитку іпотеки під купівлю “первинних” квартир, а також прийняття законодавчих актів, спрямованих на захист покупців-інвесторів і вирішення питань довгобудів.

“В разі запровадження на первинному ринку ПДВ та 18% податку з продажу 3-го об'єкта, ціни на первинці можуть суттєво зрости. Це автоматично зачепить і вторинний ринок в додаткових кілька %”, - підсумував Юрій Піта.