Принято Закон щодо спрощення процесу підключення до електромереж

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
rada

Верховна Рада України прийняла Закон, який спрощує процедуру приєднання до електричних мереж об'єктів малого і середнього бізнесу. Також він передбачає спрощення землевідведення і документальних процедур обленерго. Очікується, що терміни приєднання до електричних мереж скоротяться в 2,5 рази.

Автори Закону у пояснювальній записці мотивували необхідність його прийняття так: “Процедура приєднання до електричних мереж є складною, забюрократизованою та довготривалою. В деяких випадках приєднання до електричних мереж може тривати роками. При цьому, вартість приєднання до електричних мереж для бізнесу є однією з найвищих у світі».

Принятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж» передбачає скасування отримання дозволу на проведення будівельно-монтажних робіт з будівництва лінійних об'єктів енергетичної інфраструктури, необхідність узгодження матеріалів топографо-геодезичних робіт з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також необхідність проведення оцінки впливу на навколишнє середовище при будівництві кабельних ліній.

Також, за словами народних депутатів, закон усуває складну і забюрократизовану процедуру оформлення прав на земельні ділянки, необхідні для розміщення об'єктів енергетики. Термін внесення змін до Державного земельного кадастру законодавчий акт скорочує до одного дня, регулюється питання відмови в держреєстрації ділянки в кадастр.