Від Уряду вимагають фінансування доступного енергоефективного житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Учасники круглого столу на тему «Доступне житло може бути енергоефективним», який відбувся 7 липня, підтримали відкрите звернення до Уряду, а також державних органів, підприємств, установ та організацій, громадськості. У зверненні учасники заходу звертають увагу на необхідність якнайшвидшого скорочення країною енергоспоживання та відновлення фінансування житлових програм.

«Житлово-комунальне господарство України споживає понад 40% енергетичних ресурсів країни, саме тому першим кроком до скорочення країною споживання природних енергоносіїв, безперечно повинно стати як впровадження енергетичної реновації в існуючому житловому фонді, так і запровадження будівельних нормативів, які б в умовах ринкової економіки, в першу чергу стали привабливими для замовників будівництва, які фінансуватимуть такі енергоефективні заходи та експлуатуватимуть новозбудований об’єкт", - йдеться у зверненні.

Учасники заходу наголошують, що Україна відповідно до Конституції є соціально орієнтованою державою, де людина є найвищою соціальною цінністю, а ключову роль в побудові країною добробуту своїх громад відіграє задоволення їх житлових потреб. Тисячі потребуючих житла громадян зіткнулися з реаліями «непід’ємності» ринкових цін на житло, тому саме державні житлові програми дають змогу громадянам реалізувати своє конституційне право на житло. Не останню чергу в привабливості житла для споживача, відіграє його тепло- та енергоефективність.

"Зважаючи на вищевказане, енергетика має вирішальний вплив як на стан економіки в державі, так і на рівень життя населення та зростання його добробуту в цілому. Саме тому, зменшення енергоємності економіки за рахунок впровадження нових технологій, прогресивних стандартів, сучасних систем контролю, управління й обліку, транспортування та споживання енергетичних продуктів і розвиток ринкових механізмів стимулювання енергозбереження, закріплення на законодавчому рівні вимоги будівництва житла з обов’язковим застосуванням енергозберігаючих технологій, є вирішальним кроком до побудови енергоефективного житла в Україні, що в результаті зробить його найбільш привабливим для споживача", - наголошують учасники круглого столу.

Усвідомлюючи те, що саме будівельна галузь є серйозним «локомотивом» який підіймає економіку всієї країни, учасники заходу звертаються до Уряду, державних органів, підприємств, установ та організацій, громадськості з наступним:

  1. Сприяти підвищенню темпів будівництва нового житла з залученням в цей процес держави, в тому числі шляхом відновлення фінансування державних житлових програм, з обов’язковим встановленням пріоритетності та мотиваційних заходів для забудовників, які при будівництві житлових будинків використовують передовий досвід тепло- та енергозберігаючих технологій;

  2. Впровадити енергетичну реновацію існуючого житлового фонду України на підставі розробки та впровадження типових проектних рішень з енергоефективного будівництва, та провести ревізію законодавства України у сфері житлової політики на предмет забезпечення енергозбереження в житловому фонді, в першу чергу, при реконструкції та експлуатації будинків, з метою його удосконалення та уніфікації.

  3. З метою реалізації політики Уряду, спрямованої на зниження енергоємності економіки України, створити при Науково-технічній раді Мінрегіону сектор енергоефективності, енергозбереження та відновлюваних джерел енергії, до складу якого повинні увійти фахівці з КиївЗДНІЕП, Держенергоефективності, галузевих асоціацій.

  4. Розглянути можливість перерозподілу коштів, що направляються на субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з метою їх спрямування на доступне для споживача кредитування енрго- та тепло модернізації своїх домівок, які стануть поворотним активом держави, для продовження політики енергоефективності в майбутньому.

  5. Розробити та на законодавчому рівні затвердити систему державної підтримки стимулювання підвищення енергозбереження в житлових будинках.

  6. Ініціювати створення мережі інформаційно-навчальних центрів з енергоефективності та відновлювальних джерел енергії, з представництвом в кожному регіоні України.