Липень: активність та ціни на ринку нерухомості знизилися

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Rynok

У липні цього року спостерігається певне затишшя на ринку нерухомості. Як повідомляє «Новое время», у цей період активність зберігається лише на ринку оренди житла. Забудовники теж не поспішають проявляти активність – ціни поволі, але несуттєво знижуються в сегменті продажу житла, дорожчає тільки оренда, зокрема в курортних містах.

В Києві стало менше вільних офісів

Забудовники не поспішають вводить в експлуатацію нові об'єкти, і це грає на руку власникам бізнес-центрів. За даними компанії JLL, частка вільних приміщень на ринку якісних офісних центрів Києва за підсумками 2-го кварталу 2016 року склала 20,9%, знизившись на 2,4 п.п. за квартал. Скорочення показника спостерігалося і в класі "А" (на 4,8 п.п. за квартал, 11,1 п. п. за рік), і в класі "В" (на 1,6 в.п. і 4,8 в.п. відповідно).

"За 2-й квартал в Києві не було введено жодного якісного бізнес-центру, а в цілому за півріччя на ринок вийшов тільки один об'єкт площею 7 тис. 100 кв. м, що в 3,5 рази менше результату аналогічного періоду 2015 року", – коментує Олександра Глобіна, керівник відділу офісних площ компанії JLL. Експерти попереджають, що при збереженні поточних трендів частка вільних офісів в середньому по Києву продовжить знижуватися і скоротиться до кінця року ще на 1-1,5 п. п.

Якщо цей прогноз справдиться, 2016 рік стане чи не найбільш невдалим за увесь посткризовий період.

Чекати істотного пожвавлення на ринку рано. На 2-е півріччя в Києві заявлений введення трьох бізнес-центрів сукупною площею 27,6 тис. кв. м. В цілому за рік обсяг пропозиції на офісному ринку може збільшитися на 34,7 тис. кв. м. І разом з тим це стане рекордно низьким показником з 2007 року.

У Київській області заплатили 1/10 податку на нерухомість
Податкова служба Київської області не задоволена першими результатами – 2016 вони отримали 700 тис. грн податку на нерухомість. Це менше 10% від запланованої суми по даному податку, повідомляє управління Державної фіскальної служби. У 2016 році жителям Київщини, які володіють нерухомістю, розіслано близько 21 тис. податкових повідомлень-рішень на загальну суму понад 8 млн. гривень.

Найбільше заплатити мають мешканці Києво-Святошинського району – 2 млн 800 тис. гривень.

Податок нараховується на загальну площу житлової та нежилої нерухомості, а ставки встановлюють місцеві ради – не менше 2% від розміру мінімальної зарплати на житлову нерухомість, і 1% - на нежитлову.

До речі, існування такого інтервалу ставок ускладнює можливість прогнозувати майбутнє податку.

Для основної маси платників – власників присадибних споруд в селі - збільшення навантаження стане суттєвим. Чи зможуть таким чином поповнити держскарбницю і стягнути податок з власників елітної нерухомості і зайвих квадратних метрів, поки залишається відкритим питанням.

На ринку довгострокової оренди Одеси зберігається високий попит
У розпал сезону в довгострокової оренди житла в Одесі з'являється конкурент – попит на добове знімання житла в курортному місті зберігається.

Разом з тим, як розповіла Domik.ua ріелтор АН Атланта Вероніка Крихкіна, на сьогоднішній день попит на довгострокову оренду квартир в Одесі істотно перевищує пропозицію. Це дозволяє орендодавцям підвищувати ціни.

Відпочиваючі націлені на оренду відносно недорогих варіантів короткострокової оренди (близько 400 грн/доба). За таку суму квартиру можна відшукати практично по всьому місту, в деяких віддалених районах є варіанти і за 250-300 грн. Але в такому випадку доведеться витрачати час на дорогу до моря.

Що стосується довгострокової оренди, то високий попит дозволяє власникам завищувати ціни. У сегменті економ-класу найменша вартість довгострокової оренди однокімнатної квартири спостерігається у Суворовському районі — від 4000 грн в місяць, в Київському та Малиновському вона вже в середньому вище — від 5000 грн. Вартість двокімнатних квартир варіюється від 4500 до 7000 грн.

Сезон відпусток тільки набирає обертів. Більшість офісних працівників їдуть у відпустку як раз в кінці липня-серпня, воліючи сонячне узбережжя Одеси. Ясна річ, що в найближчій перспективі ціни на короткострокову оренду злетять, а вакантність на ринку істотно знизиться. Саме тому ріелтори радять вирішувати проблему з житлом на час відпустки завчасно.

У Києві за півроку істотно просіли ціни квартири на вторинному ринку

Вторинної ринок пішов на канікули. Покупців практично немає, кількість угод мінімальна. Зате за підсумками першого півріччя можна констатувати істотне зниження цін на всі сегменти житла в доларовому еквіваленті на вторинному ринку, повідомляють аналітики Domik.ua. За їх даними, гостинки в столиці подешевшали на 8,5% за цей період, однокімнатні – на 6,5%, двокімнатні роздільні – 7,1%, трикімнатні роздільні – 9,9%, а чотирикімнатні роздільні – на 10,1%.

Тим ни менш, первинний ринок продовжує тиснути на "вторинку". Чи варто очікувати змін у структурі споживчого попиту стане зрозуміло тільки після повернення основних гравців на ринок восени.