У Раді прийняли за основу законопроект щодо захисту інвесторів житлового будівництва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
законопроєкт

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №5091 «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Як зазначила народний депутат Олена Шуляк презентуючи законопроєкт, його норми покликані захистити інвесторів від недоброчесних забудовників. У разі остаточного прийняття Закону, забудовники, зможуть продавати квартири тільки після реєстрації у відповідному реєстрі Мінюсту.

«Більше ніяких подвійних і потрійних перепродажів. Більше ніяких продажів у незаконних будівництвах. І мені здається, що саме сьогодні ми можемо поставити крапку, як вирішувати проблему тисячі довгобудів по всій країні», - заявила Олена Шуляк.

Народний депутат наголосила, що забудовник матиме певну частку, яку він зможе продавати лише після завершення будівництва.

У пояснювальній записці автори Законопроєкту зазначили, що даний законодавчий акт, зокрема, дозволить запровадити механізм державної реєстрації права власності на об’єкти незавершеного будівництва  та майбутні об’єкти нерухомості.

Також проєкт Закону пропонує створити можливість отримувати право на виконання будівельних робіт та здійснювати державну реєстрацію права власності на об’єкт будівництва та його складові частини (квартири, нежитлові приміщення, машиномісця тощо) за принципом «єдиного вікна». За цим же принципом пропонується здійснювати прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта щодо якого в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно є  запис про спеціальне майнове право на неподільний об’єкт незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості.

Важливим положенням Законопроєкту є запровадження гарантійної частки будівництва об’єкта нерухомого майна – сукупності майбутніх об’єктів нерухомості в одному подільному об’єкті незавершеного будівництва (у кожній черзі будівництва/кожному пусковому комплексі). Речові права на такі об’єкти обтяжуватимуться з метою гарантування добудови відповідного об’єкта незавершеного будівництва у випадку фінансової неспроможності замовника будівництва/девелопера будівництва.

Також Законодавчий акт пропонує встановити перелік осіб, які мають право першого відчуження, передачі у довірчу власність як способу забезпечення виконання зобов’язань об’єкта незавершеного будівництва та майбутнього об’єкта нерухомості та момент з якого виникає таке право.

Серед іншого автори законопроєкту пропонують встановити розмір державного мита, яке стягується державними нотаріусами за посвідчення договорів відчуження неподільних об’єктів незавершеного будівництва, майбутніх об’єктів нерухомості.

«Прийняття Закону дозволить… створити механізми для прозорого та більш безпечного залучення коштів фізичних та юридичних осіб в будівництво (у тому числі запобігти продажу приміщень в об’єкті будівництва, щодо якого відсутнє право на виконання будівельних робіт; запобігти подвійному продажу приміщень в об’єкті будівництва)… запобігти зміні технічних характеристик об’єкта (поверховості, функціонального призначення об’єкта будівництва, технічних поверхів, горищ, підвалів тощо) без згоди осіб, які придбали приміщення в об’єкті будівництва», - наголошують автори Законопроєкту.