Експерт: В 2021 році в Києві на ринку нерухомості сформувався “ринок покупців”

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В 2021 році в Києві покупці житла складають 60% попиту на рієлторські послуги.

Про це розповіла Олена Гайдамаха, голова Київського міського відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За її словами, ще на початку року можна було говорити про певний баланс на рієлторські послуги з боку продавців і покупців. Однак вже із середини квітня стало зрозуміло, що в цьому році через тимчасове скорочення пропозиції та запуск іпотечної програми “Доступне житло” під 7% послугами рієлторів користуватимуться більше покупців, ніж продавців.

“Цьогоріч у Києві попит на вторинному ринку вже на 10% вищий за пропозицію. Саме цей фактор впливає на затребуваність тих чи інших послуг рієлтора”, - зазначила експертка.

Вона повідомила, що станом на початок вересня понад 60% звернень до рієлторів Києва стосуються купівлі / продажу малогабаритних квартир площею 35-50 м2 у вдало розташованих будинках радянської забудови. Близько 20% - запит на приватні будинки та земельні ділянки в найближчому передмісті Києва (на відстані 10-15 км від столиці). 15% - це об’єкти первинного ринку житла столиці та передмістя (переважно класів комфорт+ та бізнес), близько 5% - об’єкти елітної нерухомості.

“Затребуваність тих чи інших послуг професійних фахівців з нерухомості залежить від попиту на певний вид нерухомості. Тому у 2021 році робота професійних рієлторів була зосереджена переважно на придбанні чи продажу 1,-2-кімнатних квартир”, - підкреслила фахівчиня.

За її даними, у 2020 році в Києві понад 60% всіх звернень були спрямовані до сертифікованих фахівців з нерухомості, натомість у 2021 році таких звернень вже більше 60%.

“Покупці та продавці більш ретельно обирають агентство чи фахівця, якому б вони довірили пошук і реалізацію об’єкта, звертаючи увагу не лише на його досвід роботи та професійні навички, а ще й на наявність Сертифікату якості надаваних послуг.   Клієнти потребують послуг високої якості”, - підкреслила вона.

На думку експертки, в 2022 році може зберегтися тенденція високої затребуваності рієлторських послуг саме у покупців нерухомості.

“Попит на житло в столиці переважає пропозицію, адже фактично немає інших дієвих способів зберегти та примножити свої статки. Така тенденція спостерігатиметься і в 2022 році, - покупці формуватимуть ринок рієлторських послуг. Проте до літа 2022 року зростання вартості житлової нерухомості майже припиниться: коливання цін можливі в межах 1%”, - резюмувала Олена Гайдамаха.