Зростання цін на оренду житла у вересні склало 5-10%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kvartyra2

За підсумками вересня середнє зростання цін на оренду житла становить 5-10% залежно від міста, локації, технічного стану будинку, якості ремонту тощо. При цьому найбільше зростання - до 10% - зафіксоване у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі. В інших обласних центрах збільшення вартості оренди квартир не перевищило 5%.

Про це повідомив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

За даними АСНУ, у вересні в сегменті оренди житла в найбільших містах України, за його даними, попит був реалізований більш як на 90%, відповідно майже остаточно сформувалася ціна на найближчі 2-3 місяці.

“До кінця року суттєвих цінових змін поки не передбачається. Малогабаритне житло радянської забудови, що користується попитом у 60-65% винаймачів, може зрости в ціні не більше 2-3% і в основному за рахунок появи на ринку нових об’єктів - передчасно звільнених орендарями квартир”, - наголосив фахівець.

На його думку, високі комунальні тарифи, зокрема вартість опалення, можуть суттєво позначитися на подальшому ціноутворенні.

“Є певна цінова межа, вище якої ціни на оренду не можуть зростати. Витрати на комірне не повинні перевищувати 30% від вартості місячної оренди квартири. Проте у розпал опалювального сезону в старих радянських будинках комунальні витрати наймачів сягнуть 40-50% від ціни оренди житла, що може спричинити відтік орендарів та зниження вартості оренди на 10-15%”, - наголосив він.

Фахівець також звернув увагу на те, як розвиватиметься ринок житла в разі оголошення локдауну із жорсткими обмеженнями, як це було навесні 2020 року. На його погляд, цінова ситуація в різних сегментах житла залежатиме насамперед від тривалості жорсткого карантину.

В сегменті оренди, за його твердженням, локдаун може призвести до зниження цін на 30-40%.

“Сегмент оренди найчутливіший до будь-яких соціально-економічних та вже і “пандемічних” змін. Тому очевидно, що в умовах локдауну різко зменшиться попит, що позначиться на орендних цінах. Проте, як і на первинному, вторинному ринках, по завершенню локдауну ціни поволі почнуть вирівнюватися до вересневих показників”, - резюмував Юрій Піта.