На будівництві Подільського мосту розікрали 150 млн гривень

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
мостСтоличні правоохоронці у межах кримінального провадження щодо привласнення коштів під час будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро повідомили про підозри першому заступнику керівника КП «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва», керівнику генпідрядної організації, а також двом керівникам підрядних організацій.

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

«Слідством встановлено, що у квітні 2017 між КП «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та генпідрядником укладено договір генпідряду щодо виконання робіт по об’єкту: «Будівництво Подільського мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві». На виконання цього договору, у листопаді 2019 року генпідрядник залучив підрядні організації для нібито надання послуг з використання найманого нестандартного обладнання з операторами (машиністами та допоміжним персоналом), включаючи переміщення важких вантажів та інші допоміжні послуги», - йдеться в повідомленні.

Як зазначили у прокуратурі, упродовж 2020 року, на підставі підписаних актів здачі-приймання виконаних робіт з бюджету були перераховані кошти на загальну суму близько 148 млн грн.

При цьому, відповідно висновку комплексної судової будівельно-технічної експертизи, виконання робіт на вищезазначену суму не підтверджується документально та фактично.

Крім того, упродовж серпня-листопада 2020 року між замовником будівництва, генпідрядником та підрядниками складено та підписано акти приймання виконаних робіт з улаштування антикорозійного захисту металевих елементів несучих конструкцій прогонової споруди мосту.

Водночас, відповідно до висновку експертів, обсяги та вартість виконаних робіт не відповідають відомостям, зазначеним у документах. Сума завищення становить близько 1,8 млн гривень.

«У зв’язку з викладеним, першому заступнику керівника КП «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та керівнику генпідрядної організації повідомлено про нові підозри за новими встановленими епізодами за ч. 2 ст. 367 КК України та ч. 5 ст. 191 КК України відповідно. Крім того, вручено повідомлення про підозру за ч. 5 ст. 191 КК України двом керівникам підрядних організацій, які фактично були залучені для виконання робіт за завищеними цінами та обготівкування коштів», - заявили в прокуратурі.

Загальна сума заподіяних столичному бюджету збитків за цими епізодами становить близько 150 млн гривень.

У прокуратурі нагадали, що 16 серпня 2021 вищезгаданим керівнику КП та генпідряднику вже було повідомлено про підозру через завищення вартості робіт з фарбування прольотних плит Подільського мосту на суму понад 4,5 млн гривень.