За останні 3 місяці вартість приватних будинків зросла на 3-5%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
budynok

За даними Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, з липня по вересень 2021 року приватні будинки в передмісті Києва, Харкова, Одеси, Дніпра та Львова залежно від локації, площі, технічного стану зросли в середньому на 3-5%.

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, зауважив, що найбільше подорожчання спостерігалося в сегменті будинків площею до 150 м2, розташованих на відстані до 20 км від міських смуг. Вартість решти об’єктів зросла не суттєво - в межах 2,5-3%.
“За останні 3 місяці на ринку приватних садиб спостерігається уповільнення темпів зростання їхньої вартості. На даний момент попит на приватні будинки зреалізований майже на 90%”, - зазначив експерт.

Юрій Піта підкреслив, що з другої половини 2021 року помітна ще одна важлива тенденція: попит на приватні будинки поступово скорочується - з липня по вересень кількість потенційних покупців зменшилася на 10%.

“Поступово пропозиція починає переважати наявний попит, що є вагомим фактором для ціноутворення в сегменті приватних будинків”, - сказав фахівець.

За його словами, до кінця 2021 року цінова ситуація в сегменті приватних садиб залишатиметься стабільною із несуттєвими ціновими коливаннями в межах 1,5% на невеликі будинки.
“За прогнозами АФНУ, вартість приватних будинків є максимальною для наявного попиту. І подальше зростання цін не буде економічно обгрунтованим. Цінова стабільність може тривати аж до квітня 2022 року”, - зазначив він.

У сегменті земельних ділянок під приватну забудову, за даними Юрія Піти, за останні 3 місяці в найбільших обласних центрах України ціни майже не змінилися - подорожчання склало в середньому 5%. Як і на початку року, понад 60% попиту, за його словами, сконцентровано на ділянках площею 8-15 соток з підведеними комунікаціями у мальовничих локаціях на відстані до 20 км від міських смуг.
“З липня по вересень включно поблизу Києва, Харкова, Одеси, Дніпра та Львова найзатребуваніші земельні ділянки зросли в ціні щонайменше на 5%. Проте подальше зростання цін малоймовірне. Зараз ціни досягли свого максимуму”, - підкреслив експерт.
За його словами, стабільним залишається попит на ділянки для будівництва котеджних містечок, проте вибір варіантів не дуже великий.

Цінова стабільність в сегменті земельних ділянок може протриматися щонайменше до квітня 2022 року - до початку нового активного сезону, проте, як наголосив Юрій Піта, тривала цінова рівновага можлива лише в разі збереження відносної економічної стабільності.

Експерт також зосередив увагу на ситуації в сегменті нежитлової нерухомості на вторинному ринку. За його даними з липня по вересень ціни продажу та оренди приміщень під стріт-рітейл у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі практично не змінилися.
Так найбільш затребувані об’єкти площею 70-150 м2 під продовольчі магазини, кав'ярні, салони краси, аптеки, відділення банків у велелюдних локаціях зросли в ціні лише в середньому на 2-3%.

Експерт додав, що у найбільших містах спостерігається тенденція до скорочення відділень комерційних банків, що може вплинути не лише на кількість об'єктів, виставлених на продаж чи для здачі в оренду, а і на вартість таких приміщень. Проте, за його даними, до кінця року ціни продажу та орендні ставки на комерційні приміщення під стріт-рітейл залишатимуться стабільними.
“Очікування нового локдауну всіляко гальмує розвиток сегменту комерційних приміщень під стріт-рітейл. Тому вірогідність зростання цін продажу та орендних ставок є малоймовірною”, - підсумував Юрій Піта.