З початку року вартість приватних будинків у Луцьку зросла в межах 10%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
дім-подружжя

Із січня по вересень 2021 року вартість приватних будинків в Луцьку та його околицях зросла в межах 10%.

Про це розповів Ростислав Ганейчук, голова Волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його словами, найбільший попит (близько 45-50%) становлять приватні садиби економ-класу площею до 100 м2 на земельних ділянках від 2 до 6 соток. Вартість таких садиб, як вказав експерт, співставна з ціною 2-кімнатної квартири в новобудовах.

“Звісно, великий попит мотивує ціну. З початку року приватні будинки площею до 100 м2 конкурують з квартирами в новобудовах. Звісно, що покупець воліє придбати вже готову оселю з підведеними комунікаціями та неподалік об’єктів інфраструктури та в мальовничій місцині. І таких пропозицій вкрай мало: наразі пропозиція за такими параметрами на 30% менша за попит”, - підкреслив він.

Ростислав Ганейчук вважає, що у найближчі 5-6 місяців попри наявний попит, цінова ситуація в сегменті приватних будинків залишатиметься на стабільному рівні.

“Сезон майже завершився. Тому жодних підстав для перегляду цін немає. Крім цього продавці стали досить обережними щодо цінової політики. Попит потрібно задовольняти, але завищеними цінами цього не досягти. Всі учасники ринку зацікавлені в стабільності”, - сказав фахівець.

Щодо сегменту земельних ділянок, то на його думку, вартість землі під забудову головним чином залежить від розташування ділянки. За даними експерта, вартість “фасадних” ділянок в Луцьку сягає 15 тис. дол / сотка.

“В межах Луцька купують землю переважно під комерційне призначення. Звісно, що ціни формує попит. Так з початку року вартість землі під забудову в Луцьку зросла на 10-15%, а на околицях, де будуватимуть переважно приватні будинки, - до 10%”, - повідомив експерт.

За його прогнозом, у найближчі 3 місяці вартість земельних ділянок зростатиме уповільненими темпами - в межах 1,5-2%.
“До кінця року ми не очікуємо якоїсь надмірної чи виняткової активності покупців земельних ділянок. До того ж, сформовані ціни повністю відповідають очікуванням потенційних покупців. Цінові коливання - річ природна. Проте вони не перетнуть позначку у 2%”, - наголосив Ростислав Ганейчук.
Що стосується вартості комерційних площ, то наразі найбільш затребувані у Луцьку приміщення площею близько 100 м2, що розташовані у велелюдних місцях. За даними експерта, з початку року їхня вартість зросла в межах щонайбільше 5%.

“Об’єкти комерційної нерухомості у 40-45% випадків розглядають, як засіб інвестування. Саме такі об’єкти найбільше зростають в ціні. Наразі вартість комерційних об’єктів площею близько 100 м2 стартує від 100 тис. дол”, - розповів експерт.
Фахівець вважає, що у найближчі 3-4 місяці ситуація в сегменті комерційних приміщень залишатиметься досить стабільною.
“Ринок вивчений, як потенційними покупцями, орендарями, так і власниками комерційних приміщень. Ціни досить стабільні, в цьому сегменті досягнуто повний паритет, який задовольняє всіх учасників ринку. Тому у найближчий час суттєвих цінових змін не очікується”, - підсумував Ростислав Ганейчук.