Уряд підтримав законопроєкт щодо впровадження ВІМ-технологій у будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
краніапа

Уряд підтримав законопроєкт, який передбачає впровадження технологій інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) у будівництві. Нововведення дозволять синхронізувати процес будівництва між його учасниками, підвищити якість контролю робіт на всіх етапах, а також раціональніше використовувати ресурси. Про це повідомила пресслужба Мінрегіону.

Як заявив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, впровадження ВІМ-технологій у будівництві - це один з кроків комплексної реформи сфери містобудування.

«Застосування BIM-технологій у будівництві дозволить відійти від застарілих, забюрократизованих виробничих процесів та дублювання робіт. Це – метод управління всім життєвим циклом об’єкта на основі його цифрових, фізичних та функціональних характеристик. У результаті ми отримаємо вищу якість контролю робіт на всіх етапах,  зниження вартості будівництва та підвищення його безпечності», – зазначив Олексій Чернишов.

Очільник Мінрегіону також наголосив, що застосування BIM-технологій – один із інструментів комплексної цифрової трансформації всієї будівельної галузі.

Зазначимо, розроблений Мінрегіоном законопроєкт покликаний внести зміни до Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про архітектурну діяльність», «Про публічні закупівлі» та «Про будівельні норми».  Зокрема, щодо:

- запровадження у законодавство нових понять, пов’язаних із застосуванням BIM-технологій;

- надання повноважень щодо затвердження підзаконних актів, необхідних для поступового переходу до проєктування об’єктів із врахуванням вартості їхнього життєвого циклу вже на етапі проєктування та будівництва;

- запровадження через п’ять років після набуття чинності Закону обов’язкового використання ВІМ-технологій під час будівництві окремих об’єктів за рахунок державних коштів.

Як повідомляє портал МЕтри, 30 листопада в Києві пройшов Другий міжнародний ВІМ-форум "BIM2UKRAINE. STEP2". UNIT-City став місцем зустрічі ВІМ-профі та об'єднав кращі досягнення у сфері цифрового проектування і будівництва.

BIM-форум 2021 зібрав близько 200 фахівців галузі. Поряд з проектувальниками і архітекторами великий інтерес до заходу проявили представники будівельних компаній, багато з яких вже сьогодні активно застосовують цифрові технології для автоматизації найскладніших процесів.

Передовий досвід в сфері сучасних інформаційних технологій став предметом ділової програми BIM-форуму. Були виступи представників The WALL-China, Казахського науково-дослідного та проектного інституту будівництва та архітектури, банку ГЛОБУС, UDP, Archimatika, DAKK, LIRALAND, Центрбудпроект, Allbau Software, РІЕЛ, Heyon Ukraine, AUTODESK, ASKansulting, METINVEST ENGINEERING, Інститут Укрдорпроект, ПАТ "АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ", Науково-дослідний інститут геодезії і картографії, Softprom, Основа-Солсіф, Antenor Groupe та інші.