В I півріччі 2022 року вартість житла в Україні може зрости максимум на 5-7%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
kvartyra

В I півріччі 2022 року, за збереження контрольованої пандемічної ситуації та відносної економічної стабільності, на первинному і вторинному ринках житла у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові зростання цін не перевищить 5-7%. Про це порталу МЕтри повідомила Асоціація фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ).

Аналітики АФНУ прогнозують, що з січня по березень 2022 року на первинному ринку в найбільших українських містах зберігатиметься цінова стабільність, пов’язана зі зниженням попиту, що спостерігається з другої половини вересня 2021 року.

У цей період незначне зростання цін (в межах 5%) можливе лише в 15% житлових комплексів переважно комфорт-класу. Збільшення вартості м2 буде пов’язане насамперед з переходом на новий етап будівництва та відповідним зниженням ризиків для потенційних інвесторів.

В АФНУ вважають, що незначне цінове зростання варто очікувати з настанням активного сезону. В період з квітня по червень включно вартість м2 на первинному ринку Києва, Львова та Одеси може збільшитися в середньому на 7%, а у Харкові та Дніпрі подорожчання м2 становитиме близько 5%.
Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, зауважив, що у I півріччі 2022 року понад 70% наявного попиту буде сконцентроване на об’єктах класів комфорт та комфорт+ (нові формати житла), що впливатиме на цінову політику забудовників.

“Концентрація попиту на об’єктах комфорт-класу та нових форматів може стати головним чинником до зростання вартості житла. Проте не варто очікувати різких цінових стрибків. Девелопери втілюватимуть більш гнучкі тактики в ціноутворенні, спираючись виключно на наявний попит та рівень витрат на зведення будинків”, - зазначив експерт.
За його словами, найбільше зростання цін очікується в новобудовах на стадії будівництва до 1 року у найбільш затребуваних сегментах, переважно комфорт-класу, об’єктів нових форматі (комфорт+) та ЖК бізнес-категорії. Водночас вартість житла економ-класу у 90% об’єктів, що зводяться, залишатиметься майже без змін: цінове зростання не перевищить 3%.

“У 2022 році триватиме процес переорієнтації попиту на більш якісні об’єкти, що за своїми характеристиками можуть задовольнити найвибагливішого покупця. Відповідно це впливатиме на формування цін”, - наголосив він.

На думку Юрія Піти, у I півріччі 2022 року на вторинному ринку житла цінова ситуація складатиметься відповідно до кон’юнктури попиту. Проте, за словами фахівця, середнє зростання цін у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові можливе лише в межах 5% на найбільш затребувані квартири площею 35-50 м2.
“Станом на початок грудня попит на вторинному ринку житла у найбільших містах України на 65% сконцентрований у сегменті малогабаритних квартир переважно радянської забудови. Саме в цьому сегменті в I півріччі 2022 року можливе незначне зростання цін”, - розповів експерт.
Він вважає, що у перші 3 місяці 2022 року, з огляду на епідемічну ситуацію в країні, у найбільших містах спостерігатиметься цінова стабільність.
“До квітня 2022 року на вторинному ринку Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова цінова ситуація буде стабільною, коливання вартості м2 не перевищать 1%. Подальші зміни у вартості квартир на вторинному ринку можуть бути пов’язані зі зростанням попиту. У разі збільшення кількості потенційних покупців щонайменше на 10%, ціни на вторинному ринку можуть зрости в межах 5%”, - сказав Юрій Піта.
В сегменті оренди житла у I кварталі 2022 року, на думку експерта, ціни зберігатимуться на рівні жовтня 2021 року.
“Сегмент оренди є найбільш чутливим до будь-яких соціально-економічних та пандемічних змін. Тому наразі будь-які прогнози можуть спиратися виключно на ситуацію, що склалася зараз. Пожвавлення в сегменті оренди можливе не раніше березня-квітня. Проте вартість найму квартир буде формуватися з огляду на рівень попиту”, - розповів Юрій Піта.
На його погляд, в разі збереження відносно стабільної ситуації в Україні, з квітня по червень зростання попиту в сегменті оренди квартир можливе в межах 10-15%, що і вплине на цінову кон’юнктуру.
“За збільшення попиту на 15% зростання вартості оренди можливе в межах 10%. Проте не виключено, що попит на найбільш затребувані квартири площею до 50 м2 може зрости до 20%, що відповідно позначиться на цінах”, - вважає експерт.

Цінова ситуація в сегментах земельних ділянок під забудову та приватних садиб у передмістях Києва,  Дніпра, Львова, Одеси та Харкова у найближчі 6 місяців буде досить стабільною. Середнє зростання цін можливе лише на на земельні ділянки площею 8-10 соток з підведеними комунікаціями (понад 60% наявного попиту) та на приватні будинки площею до 150 м2 (більш як 70% від попиту), що знаходяться на відстані 10-15 км від найбільших українських міст. На думку експерта, збільшення цін у цих категоріях може сягнути 3-5%.
“Варто розуміти, що платоспроможний попит в сегментах земельних ділянок і приватних садиб майже вичерпався. Тому цінові зміни великою мірою залежатимуть від специфіки того чи іншого об’єкта та наявної пропозиції. Але у I півріччі 2022 року навіть найбільш затребувані земельні ділянки та приватні садиби навряд чи зростуть в ціні більш як на 5%”, - наголосив експерт.

На його погляд, у I півріччі 2022 року загальна ситуація на ринку нерухомості буде цілком прогнозованою.

“Не варто очікувати якихось стрімких цінових змін, адже передумов для цього зараз існує. Натомість багато що залежатиме від розвитку іпотечного кредитування, ефективності законодавства, що регулюватиме будівництво житла, зростання платоспроможного попиту та епідемічної ситуації в країні. Ринку нерухомості не загрожує ані ажіотажне зростання цін, ані будь-які кризові явища, що здатні його “обвалити”. У найближчі 6 місяців цінова ситуація на ринку нерухомості буде прогнозованою, а попит і пропозиція перебуватимуть у балансі”, - підсумував Юрій Піта.