IT-фахівці більше не є основним орендарем гнучких офісів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
флексибл

Формат гнучких офісів (flex-офіси), який відносно нещодавно з’явився на ринку офісної нерухомості, набуває все більшої популярності в Україні. Показово, що IT-фахівці, які в першу чергу були цільовою аудиторією операторів офісів такого типу, більше не є основними орендарями гнучких офісів.

Про це 15 грудня повідомила консалтингова компанія у сфері комерційної нерухомості CBRE Ukraine та оператор сервісних офісів Focus.office.

Наразі, за даними Focus.office, IT займає не більше 28% площ, що орендуються. Інші гнучкі метри закріплені за сферою юриспруденції (13%), маркетингом (12%), торговим сегментом (9%) та іншими.

Найбільше flex-локацій представлено у Києві. На сьогоднішній день загальна пропозиція гнучких офісів у столиці становить 99 тис. кв. м, що займає 5% у загальній структурі офісної нерухомості.

Якщо говорити про регіони, то тренд на гнучкі локації спостерігається у Львові та Харкові, де представлений сильний IT-кластер. Останній, у свою чергу, загалом є драйвером ринку офісної нерухомості.

«З початком пандемії та подальшими карантинними обмеженнями кількість компаній-орендарів не зменшилася, як і кількість площі, що орендується. Водночас кількість співробітників, які працюють в офісі, скоротилася на 40%», — розповіли у компанії Focus.office.

Однак, передбачається, що незабаром цей показник почне відновлюватися.

За словами засновника Focus.office Бориса Мартиненка, багато компаній, представників малого та середнього бізнесу, не можуть прорахувати ефективність роботи команди дистанційно і це може вплинути на повернення команд до офісів.

Він додав, що ринок гнучких офісів досить впевнено зарекомендував себе і значних змін у форматах на найближчий рік не передбачається.

При цьому, за даними CBRE Ukraine, у 2022 році у світі 1,9 млрд людей працюватимуть у гібридному форматі, що призведе до активного розвитку flex-офісів. Прогнозується, що до 2030 року 30% усіх офісних просторів будуть гнучкими.

«Гнучкі рішення зручні як для великих команд, які не хочуть фокусуватися на операційній діяльності офісу, так і для компаній на етапі становлення, які на даний момент не розуміють, як розвиватиметься їхній бізнес. Ці рішення дозволяють оперативно адаптувати офісний простір під конкретні потреби, а також використовувати капітал для розвитку та залучення якісних кадрів. Раніше компанії слідували єдиному сценарію – довгострокова оренда класичного офісного приміщення. Зараз же, крім вищезазначеного формату, можна працювати з дому або чергувати віддалений та офісний режими», —  розповіла Анастасія Качан, старший консультант з нерухомості у CBRE Ukraine.