Власника Жовтневого палацу культури змусять укласти охоронний договір на пам’ятку культури

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1_(586)

Органи прокуратури в судовому порядку вимагають укласти охоронний договір з метою збереження пам’ятки архітектури та історії – будинку Жовтневого палацу культури (колишнього Інституту шляхетних дівчат), розташованого по вул. Алея Героїв Небесної Сотні, 1 в м. Києві.

Про це повідомила пресслужба прокуратури міста Києва.

«Вказана пам’ятка, що має значну архітектурну та історичну цінність, була спроектована і побудована у стилі пізнього класицизму в 1838-1842 роках відомим архітектором Вікентієм Беретті як корпус Київського інституту шляхетних дівчат. У 1979 році Постановою Ради Міністрів УРСР будівлю «Інституту благородних дівиць» занесено до переліку пам’яток містобудування і архітектури національного значення. Також, рішенням виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів у 1987 році будинок Жовтневого палацу культури (колишній Інститут шляхетних дівчат), де працював український композитор Лисенко М.В., внесено до переліку пам’яток історії місцевого значення», - наголосили в прокуратурі.

Разом з тим, Федерація професійних спілок України, яка є власником вказаної пам’ятки з 2007 року, упродовж 15 років ухиляється від укладення передбаченого законодавством охоронного договору, який би передбачав гарантії її захисту.

У зв’язку з викладеним, Київська міська прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовом до власника споруди про зобов’язання укласти охоронний договір на пам’ятку культури.

У прокуратурі нагадали, що це шостий позов за цей рік, спрямований на збереження пам’яток культури.

Раніше Київська міська прокуратура звернулася з аналогічним позовом до власника пам’ятки архітектури - Пивоварного заводу Ріхтера – з вимогою укласти охоронний договір для її збереження, а також щодо зобов’язання власників пам’яток культурної спадщини, розташованих на вулицях Миколи Юнкерова, Кирилівській, Межигірській та Андріївському узвозі, укласти охоронні договори та провести реставраційні роботи цих об’єктів.