Колишній власник повертатиме відібраний універмаг «Троєщина» у міжнародних судах

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Троещина

Компанія Білд Коммерс Груп заявила про намір звертатись у міжнародні суди, аби повернути собі столичний Універмаг «Троєщина», який було відібрано в неї рішенням Верховного суду в листопаді 2021 року.

Про це порталу МЕтри повідомили у ТОВ «Білд Коммерс Груп».

У компанії наполягають, що ТОВ «Білд Коммерс Груп» набуло право власності на будівлю Універмагу «Троєщина» (також відомого як ТЦ «Сіріус») по вул. Драйзера, 21 у місті Києві у цілком законний спосіб і тільки після ретельної перевірки попередньої історії об'єкту. А попередня історія свідчила про те, що ще у 2017 році будівля була реалізована на торгах, а потім змінила ще декількох власників.

«Вважаємо, що проявили достатню обачливість, дослідивши всі обставини, попередніх власників, а також той факт, що спір щодо законності проведення торгів, що відбулись ще у 2017 році, вже розглянутий судом, справа пройшла всі інстанції (Справа № 910/10136/17) і Верховний суд встановив відсутність порушень під час проведення торгів», - наголосила Директор Білд Коммерс Груп Анастасія Назарчук.

Таким чином, в компанії вважали, що за таких обставин, коли законність реалізації майна навіть підтверджена рішенням суду вищої інстанції, що набрало законної сили, відбувається придбання абсолютно законно набутого майна. Жодних причин сумніватись у чистоті його історії у компанії не було.

«Ми вклали значні кошти, а надалі ще й інвестували чималі гроші, готуючи будівлю до повної реконструкції. Але, як показало життя, у нашій державі не варто довіряти навіть рішенням суду вищої інстанції, адже ніякі вони не «остаточні» і фактично можуть бути змінені, просто при розгляді іншої справи, якщо в когось на то буде свій інтерес», - говорить Анастасія Назарчук.

Верховний Суд 11 листопада 2021 року прийняв постанову, якою визнав недійсними результати торгів з реалізації нерухомого майна - універмагу «Троєщина» та витребував це нерухоме майно із володіння ТОВ «Білд Коммерс Груп». При цьому в компанії наголошують, що вона була добросовісним набувачем даного майна.

«ТОВ «Білд Коммерс Груп» було добросовісним набувачем! Товариство не було учасником торгів, які були визнані недійсними, воно є лише останнім набувачем цього майна, який не має жодного відношення до торгів, що відбулись ще в 2017 році. Але, на жаль, саме Білд Коммерс Груп стало найбільш потерпілою стороною цього спору, адже було позбавлено свого майна без будь-якої компенсації», - підкреслюють в компанії.

Верховний суд прийшов до висновку, що добросовісність ТОВ «Білд Коммерс Груп» не має істотного значення в спірних правовідносинах для визначення можливості віндикації спірної нерухомої речі. Це обурює керівництво компанії.

«Тобто, суду все одно, добросовісний набувач чи ні. Майно можна забрати. І навіть те, що строк позовної давності сплив, не проблема! Суд, якщо потрібно, може визнати причини пропуску строку поважними!», - зазначила Анастасія Назарчук.

Верховний суд також не прийняв до уваги той факт, що площа майна коштом Білд Коммер Груп збільшилась з 16 тисяч кв.м. до 20 тисяч кв. м. Як зазначили в компанії, суд вважає, що 4 тисячі квадратних метрів це незначна деталь, яка «не створює нової речі», а відповідно і цього також можна позбавити компанію без будь-яких компенсацій.

У Білд Коммерс Груп переконані, що зазначена постанова суду вищої інстанції є такою, що грубо порушує засади справедливого судочинства та верховенства права, та фактично стала інструментом незаконного заволодіння майном, що належало ТОВ «Білд Коммерс Груп». Товариство і надалі продовжить боротьбу та буде захищати своє право власності у судах міжнародної юрисдикції, адже відбулось непропорційне втручання держави всупереч всім засадам права та рішенням Європейського суду.

«Шановні колеги та партнери по девелоперському бізнесу, розповідаємо саме для Вас цю сумну історію та маємо досвід, щоб Вас застерегти, що ані рішення судів вищої інстанцій, що набрали законної сили, ані сплив строку позовної давності не дадуть Вам жодних гарантій, що придбавши цю сумнозвісну будівлю, через рік або чотири роки, або п'ять Ви не будете позбавлені права власності на неї і не втратите вкладені кошти через ще одне рішення суду. Застерігаємо від повторення наших помилок, адже на даний час будівля знов шукає нового власника, і знов після проведення торгів… та й ми не маємо наміру здаватись і будемо боротись за своє право, у тому числі у міжнародних судах!», - наголосила директор Білд Коммерс Груп.

Крім судового оскарження, керівництво Білд Коммерс Груп має намір розголосом вказаної історії привернути увагу потенційних покупців  та застерегти від участі у проектах, які можуть закінчитись втратою об'єкту  та значних коштів.