Експерт: найближчі роки більшість покупців цікавитимуться проєктами з абсолютно новою інфраструктурою

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У 2022-2025 роках  переважна більшість покупців цікавитимуться проєктами, інфраструктура яких створюється “з нуля”, та буде самодостатньою. Такі проєкти можливо реалізувати лише на великих територіях площею від 100 га.

Так вважає Михайло Підвисоцький, засновник та керуючий партнер групи компаній Concept Group.

За його словами, створення такого міста дає змогу девелоперу розпланувати його відповідно до потреб майбутніх мешканців.

“Наприклад, до ⅓ території майбутніх “міст” займатиме незаймана природа”, - підкреслив він.

Нові масштабні проєкти, будівництво яких розраховано на 7-10 років, мають не лише відповідати сучасним трендам зі створення інтелектуального життєвого простору, а й випереджати їх. Саме тому, як зазначив Михайло Підвисоцький, покупцеві буде вкрай важливо, щоб нові проєкти були побудовані й оснащені найсучаснішим “начинням”, а це технолонії Big Data, AR, AI, IoT, що дадуть можливість фіксувати та стимулювати комфортне життя майбутніх мешканців.

“Нові міста” - це насамперед сучасні технології, “кровоносна система” життєвого простору. В нових проєктах будуть передбачені, наприклад, всебічне використання доповненої реальності, аутентифікація при в’їзді в “місто”, діджітал-застосунок, що дасть змогу в режимі реального часу повідомити і вирішити нагальні потреби мешканців, побутові “розумні” функції, власні медіа тощо”, - розповів експерт.

За його даними, щоб реалізувати великий проєкт у форматі “нового міста” забудовник має передбачити кілька важливих речей: створення сучасних автономних інженерних мереж, вдале транспортне сполучення, наприклад, з Києвом. Крім того, забудовники обов’язково братимуть участь в проєктуванні та будівництві нових доріг, витрати на які разом з інженерними мережами можуть сягати 20-25% від собівартості будівництва такого проєкту.

Експерт також звернув увагу на те, що одним із важливих виразників концепції “нового міста” є різноманіття архітектурних рішень та типів житла (це квартири в будинках невеликої поверховості, таунхауси, приватні будинки в різних сучасних архітектурних стилях тощо). Тому до створення таких великих проєктів залучатимуться різні архітектурні бюро, що мають вдалий досвід втілення нових тенденцій в архітектурі житлового будівництва.

“Для сучасних українських девелоперів дуже важливою є робота на випередження не лише технологічних чи, приміром, енергоощадних тенденцій в будівництві житла, а ще й відповідність проєктів, що реалізуються, новому розумінню та уявленню людей про гармонію життя, переплетену з “дикою природою”, що безпека і захищеність веде до відкритості та свободи, що продуманість до дрібниць проєкту стимулюватиме з’яву нових правил, способів життя і свободи особистості”, - підсумував Михайло Підвисоцький.