Без ДАБІ: За чотири місяці ДІАМ опрацювала тисячі документів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DABI-1

За чотири місяці роботи Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) опрацювала тисячі документів, що пов’язані з розбудовою громад. Зокрема, видала понад 1500 дозволів на початок будівельних робіт, понад 500 сертифікатів — про прийняття об’єктів в експлуатацію.

Про це повідомила пресслужба Мінрегіону з посиланням на Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Водночас, як зауважив міністр, понад 600 суб’єктам ДІАМ вмотивовано відмовила у наданні дозволів на початок будівництва та видано майже 700 відмов на отримання сертифікатів через порушення.

«Завдяки цифровізації адмінпослуги у сфері будівництва тепер надаються оперативно та прозоро. Істотно скорочено час очікування відповіді на заявку учасників будівельного ринку, а також час на перевірку об’єкту перед його здачею в експлуатацію. Майже 100% заявок інспектори опрацьовують протягом однієї доби. Ми ж продовжуємо працювати над тим, аби всі процеси були автоматизовані та не потребували участі співробітника інспекції. Відсутність людського фактору — важлива складова боротьби з корупцією, зокрема, та реформи містобудування загалом», — сказав Олексій Чернишов.

Міністр також наголосив, що нові принципи роботи Державної інспекції архітектури та містобудування забезпечили прогнозованість роботи. Відтак закінчилися безпідставні візити з перевірками на об‘єкти. Інспекція затвердила план державного архітектурно-будівельного контролю на 2022 рік та працює згідно із ним.

Як раніше повідомляв портал МЕтри, у вересні 2021 року Уряд на своєму засіданні остаточно ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). З того часу у цій сфері працює Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ).